Meer mensen gaan zelfvoorzienend leven: 'Is het verleden en de toekomst'
Met een riek steekt Vincent de Wolff een paar keer stevig in de grond. Na wat wrikken trekt hij er iets uit dat lijkt op een grote knol. "Dit is yacon," legt hij uit. "Dat is een knolsoort uit Peru die ook wel grondappel wordt genoemd. Hij is heel fris van smaak. Maar we telen nog veel meer hier."
Vincent bouwt mee aan Nieuw West-Brabant. Hij is de eigenaar van Sophia's Tuin in Oosterhout. Enthousiast stapt hij rond op grote groene laarzen. "Hier staan winterworteltjes en daar groeit pastinaak en prei," wijst hij.
"Dit is zelfvoorzienend XL."
Sophia's Tuin is een hectare groot. Er worden zo'n zestig verschillende groentes verbouwd. Vincent legt uit: "Heel veel van de groentes die we in Nederland eten, komen in de winter uit Spanje of Portugal. Echt van ver weg. Daarom is het duur. Als je meer lokaal produceert, heb je daar geen last van."
Nog belangrijker vindt Vincent het dat voedsel duurzamer wordt geproduceerd en dat mensen weten waar hun eten vandaan komt. "Dat weet je in de supermarkt vaak niet. Maar hier kan je zien hoe het groeit." Daar zit ook een nadeel aan. "Je moet wel eten wat er op dat moment groeit, met de seizoenen mee. Dat betekent wel dat je in de winter geen rucola op je bord hebt, maar bieten."
Zo'n 150 gezinnen uit de regio kopen op dit moment hun groente bij Vincent. Voornamelijk uit Oosterhout, Breda, Rijen, Dongen en Dorst. "Dat is super, want wij proberen lokaal zelfvoorzienend te zijn," legt Vincent uit. "Dus dat wij met mensen uit de buurt voedsel produceren voor mensen uit de buurt. Zo krijg je een duurzame, gezonde samenleving. Dit is een eerste stap ernaartoe. Ik denk echt dat dit de toekomst is. Dit is zelfvoorzienend XL."
"Dit is het verleden, maar ook de toekomst."
Vincent verkoopt zijn groenten in een klein winkeltje bij de tuin. In de schappen liggen ook brood van de lokale bakker en aardappelen van een boer uit de buurt. "Ik vind het leuk dat mensen zien waar hun eten vandaan komt. En dat ze niet meer naar een supermarkt hoeven gaan, maar alles in hun eigen regio kunnen halen."
Het is een beetje terug naar vroeger. Op de vraag of toen alles beter was, antwoordt Vincent lachend: "Vroeger was echt niet alles beter. Ik ben heel blij dat ik in deze tijd leef. Wij gaan ook niet terug naar af, maar maken gebruik van het beste van beide werelden. De tijd is nu rijp om terug te gaan naar een vorm van zelfvoorzienendheid. Dat is het verleden, maar ook de toekomst."
Dit artikel is onderdeel van een serie waarin we terugblikken op het Brabant van vroeger en is gebaseerd op onderzoek van Het PON & Telos.