Kitty koppelt studenten aan mensen die een kamer over hebben: 'Hard nodig'
Het probleem moet volgens Kitty van der Made niet onderschat worden. Als docente aan de Avans Hogeschool in Breda ziet ze het tekort aan woonruimte bij haar studenten jaarlijks toenemen.
“De situatie is echt schrijnend”, zo zegt ze. “Er zijn studenten die in een hotel of in een tent wonen. En er is zelfs een buitenlandse student in het park gevonden. Ik zie ook dat studenten door de hoge prijzen in de financiële problemen komen. Sommigen gaan steeds meer werken om hun kamer maar te kunnen betalen. School komt dan op de tweede plek.”
Een probleem dat volgens Kitty helemaal niet hoeft te bestaan. “Er is zoveel leegstaande woonruimte, want veel mensen hebben kamers over. Daar zit de ruimte, maar die moeten we wel gebruiken!”
"Nicoleta en Truus gaan samen winkelen en koken om de beurt voor elkaar."
En dus is Kitty naast haar baan als docente nu ook sociaal ondernemer. Ze koppelt studenten aan alleenstaanden. Dit zijn vaak ouderen die via de huur een extra centje verdienen, maar het kan ook een oplossing zijn voor eenzaamheid. Kitty matcht zorgvuldig.
“Ik heb bijvoorbeeld studente Nicoleta uit Moldavië kunnen koppelen aan Truus, een alleenstaande vrouw van zestig met een vrijstaande woning”, zo vertelt Van der Made. “Ze gaan samen winkelen en koken om de beurt voor elkaar. Zo krijgt Nicoleta meer inzicht in de Nederlandse cultuur en kan Truus haar Engels verbeteren. Iets wat ze graag wil.”
Het woord woonschaamte wil Kitty liever niet in de mond nemen, maar er is natuurlijk plek zat bij veel mensen thuis. Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting, weet dat ook. Hij pleitte er onlangs nog voor om meer gebruik te maken van de hospitaregeling. Er mag jaarlijks 5711 euro belastingvrij aan huur worden opgehaald.
“Dat is mooi,” zegt Kitty, “maar ik zie toch nog wel wat drempels die de overheid weg moet halen. Dat begint met de contracten. In de hospitaregeling is er nu een proeftijd van negen maanden. Daarna is er een geldige reden nodig om met de verhuur te stoppen. Veel contracten worden daarom net voor die negen maanden opgezegd. De proeftijd zou daarom bijvoorbeeld twee jaar moeten zijn.”
“Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen.”
Maar er zijn meer beren op de weg. Zo moet iemand met een koophuis toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker. Mensen met een sociale huurwoning hebben juist weer een akkoord nodig van de woningbouwvereniging.
Met MijnWoongenoot leidt Kitty dat hele proces in goede banen. “Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen als ze een student in huis willen nemen”, zo zegt ze. “Ze denken vaak dat ze toeslagen en uitkeringen kwijtraken, maar dat is een misverstand.”
“Er komt wel veel wet- en regelgeving bij kijken”, zo vervolgt ze. “Ik adviseer en ondersteun ze daarbij. Bijvoorbeeld over het veiligstellen van de AOW-toeslag. Verder help ik ze ook met het vaststellen van huisregels en adviseer in de huurprijs. Want die kan en mag voor studenten natuurlijk niet te hoog zijn.”
"Maar de klik tussen mensen is eigenlijk het belangrijkste. De rest volgt altijd wel. Ik wil de jongeren helpen aan een fijne, rustige plek om te studeren en de verhuurder er ook iets voor teruggeven. En niet alleen geld. Iedereen met een leegstaande kamer kan meedoen.”