Kerstboom steeds vaker al voor Sinterklaas gezet: 'Het hele jaar mee bezig'
Groothandelaar Kees Poppelaars in Breda heeft er zijn handen vol aan. Op het terrein van zijn bedrijf in de Haagse Beemden rijden vrachtwagens af en aan die de Nordmann-sparren afleveren bij tuincentra in Nederland en België. “Ik tel ze niet meer maar het moeten er ergens tussen de 120.000 en 150.000 zijn”, vertelt Poppelaars.
Hij haalt zijn bomen voor het overgrote deel uit Denemarken. “We zijn er het hele jaar mee bezig. Het begint voor ons in juni wanneer we in Denemarken de geschikte velden uitkiezen. Nederlanders hebben graag een wat smallere boom. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Fransen die vaak kiezen voor dikkere exemplaren.”
“Vroeger begonnen we pas na Sinterklaas."
Voor de kerstbomen moeten we volgens Kees wel rekening houden met ‘iets hogere prijzen’. Vanwege de hoge transportkosten zijn de siersparren op de meeste plekken zo’n vijf tot tien procent duurder dan vorig jaar.
Ook de trend om steeds vroeger een kerstboom in huis te halen, zet zich nog steeds voort. “Vroeger begonnen we pas na Sinterklaas maar die tijd is al lang voorbij. Om de grote piek voor te zijn, bestellen onze klanten nu weer eerder dan voorgaande jaren. Wij kunnen de drukte daardoor beter spreiden. Gelukkig kan dat met deze bomen.”
“Als mensen milieubewust willen zijn, moeten ze geen kunstbomen kopen."
De Nordmann-sparren worden in Denemarken zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen gekweekt. Binnen tien tot twaalf jaar zijn ze zo’n twee meter hoog. Zoals alle bomen, zetten de sparren op de velden het schadelijke broeikasgas CO2 om in zuurstof. Kees Poppelaars vindt dat echte bomen daarom beter voor het milieu zijn dan kunstbomen.
“Als mensen milieubewust willen zijn dan moeten ze absoluut geen kunstbomen meer kopen. Kunstbomen zijn gemaakt van plastic. Ze worden vanuit China met vervuilende schepen hiernaartoe gebracht. Echte bomen worden, nadat ze bij de mensen binnen hebben gestaan, verbrand als biomassa. Voor elke gekapte boom wordt er gemiddeld 2,5 boom teruggeplant. En daarmee is het cirkeltje rond. Want waar eindigt het plastic? In de oceaan?”