Stortvloed aan haatreacties na rel over schilderij op TU/e
De studenten voelden zich niet prettig bij de vijf schilderijen. Ze constateerden dat alle afgebeelde mannen hoogleraar waren, terwijl de vrouwen enkel decor leken te zijn. "Terwijl de faculteit juist meer vrouwen aan wil trekken", zeiden ze al in augustus in universiteitsblad Cursor.
Ze voerden actie door een parodie te maken op de schilderijen. Ze gaven de mannen korte truitjes aan en de vrouwen een toga. Het leidde er uiteindelijk toe dat de schilderijen werden weggehaald. Twee weken geleden kwamen er foto's en een cartoon voor in de plaats.
"De meeste vrouwen denken wel een paar keer na voordat ze zich politiek uitspreken."
Van Hazendonk laat vrijdag weten dat de actie binnen haar faculteit leidde tot een constructief debat over de kunst aan de muren. “Hoe anders was dat, zodra de actie werd opgepikt door de media buiten de universiteit. Ik vind het jammer dat je als vrouw dan meteen een stortvloed aan haatreacties over je heen krijgt.”
Ze spreekt van een trend, ook in het politieke debat. “Hierdoor denken de meeste vrouwen wel een paar keer na voordat ze zich politiek uitspreken en dat vind ik zonde. Een andere mening hebben kan en mag. Dat is een groot goed. Laten we juist dan een goed en respectvol gesprek met elkaar voeren, zoals ook op de TU/e is gebeurd.”
Van Hazendonk is zelf ook politiek actief. Ze staat op de derde plek van de GroenLinks kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen.
"Het zijn doeken met een knipoog."
De schilderijen die verwijderd zijn bij de TU/e zijn gemaakt door kunstenares Iektje Meijer uit Waalre. Ze is de vrouw van Bert Meijer, professor Chemical Engineering aan de TU/e. De kunstenares laat weten dat ze niet wil reageren op het feit dat haar werken zijn weggehaald.
Op de website van de TU/e zijn de kunstwerken nog wel te zien, met een uitleg over wat op de doeken te zien is: "Het zijn doeken met een knipoog. Omdat mijn man hier werkt ken ik de universitaire wereld wel een beetje. Als de hoogleraren hun toga uittrekken zijn het ook maar gewone mensen."
Het schilderij hing op de faculteit Chemical Engineering & Chemistry. Het faculteitsbestuur vindt dat een argeloze bezoeker zonder uitleg moet kunnen begrijpen waarom schilderijen er hangen. "Een schilderij kan bijvoorbeeld een reflectie zijn van een tijdgeest van vroeger en iets weergeven waar we nu afstand van nemen. In dat geval moet het historische perspectief aan de argeloze bezoeker meegegeven worden, door het schilderij of de context. Als dat niet in 1 oogopslag kan, dan hoort het schilderij niet in een openbare ruimte in de faculteit." Het faculteitsbestuur vindt ook dat de universiteit een plaats zijn waar iedereen zich welkom voelt.
Vorige week werd een schilderij bij de Universiteit Leiden plots verwijderd na klachten over de afbeelding van ’sigaarrokende oude mannen’. Ook daar verdween het schilderij maar na een stortvloed aan kritiek, hing de universiteit het werk een paar dagen later weer terug.
LEES OOK:
Schilderij van de muur op TU/e? 'We slaan wel heel erg door met z'n allen!'
TU/e haalt kunst weg na klachten: 'Mannen in toga, vrouwen met decolleté'