Bezoeker (18) festival hoogstwaarschijnlijk overleden na drugsgebruik
Het slachtoffer komt uit Millingen aan de Rijn (Gelderland). Ze werd door het medisch team en andere hulpdiensten nog gereanimeerd, maar ze overleed volgens de politie rond kwart voor negen op het festivalterrein.
Agenten hebben zaterdagnacht met een aantal vriendinnen van het slachtoffer gesproken. Ook vond in het mortuarium in Tilburg al een schouw op het lichaam plaats. Op basis hiervan houdt de politie er rekening mee dat het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van drugsgebruik. Dit wordt door de recherche nog verder onderzocht.
Een woordvoerder van de politie heeft het zondagochtend nog over andere aanwijzingen die duiden op drugsgebruik door het slachtoffer. Op de vraag welke aanwijzingen dat zijn, gaat hij niet in. Dit in afwachting van het onderzoek. Hetzelfde geldt voor de vraag om welke drugs het zou gaan.
Organisatie 'aangeslagen'
De organisatie van Rebellion liet zondagochtend weten 'enorm aangeslagen' te zijn. In een korte verklaring geeft ze aan mee te leven met familie, vrienden en andere nabestaanden van het slachtoffer. "Een dag vol plezier, vermaak en saamhorigheid krijgt hierdoor een gitzwart randje", zo schrijft de organisatie in de verklaring.
Het nieuws van het overlijden van de vrouw werd door de politie pas iets voor half twee in de nacht naar buiten gebracht. Een bewuste keuze, zo zegt een woordvoerder. "In overleg met de organisatie en de gemeente hebben we besloten het festival door te laten gaan en met de bekendmaking van het overlijden te wachten tot na het festival. Dit om paniek op het terrein en ook bij thuisblijvers te voorkomen."
Er waren volgens hem zo'n dertienduizend bezoekers op het terrein aanwezig. Vanwege de ernst van de situatie kwamen zaterdagavond meerdere ambulances, de politie en een traumahelikopter naar het festivalterrein. Het festival vond plaats op een terrein aan de Kreitweg in Haaren, niet ver van de N65.
Zero-tolerance
In de regels die de festivalorganisatie hanteert, staat dat ze zich houdt aan het zero-tolerance-beleid van de overheid. Dit betekent dat 'geen enkele vorm van soft- en/of harddrugs is toegestaan', schrijft de organisatie. "Aangetroffen drugs wordt ingenomen en bij het aantreffen van een strafbare hoeveelheid volgt aanhouding en ontzegging voor één of meerdere jaren tot het festival", zo is te lezen.
Op onder meer drugs wordt volgens de gemeente Oisterwijk, waar Haaren onder valt, gecontroleerd. Dit door de organisatie, zowel bij de ingang van het evenement als op het terrein zelf. Tijdens het evenement wordt ook door een gemeentelijk team toegezien op de naleving van deze afspraken, zo stelt de gemeente in een verklaring.
Vanaf zondagmiddag drie uur wordt op hetzelfde festivalterrein Haaren op z'n Hollands gehouden. Dit evenement gaat door.
Niet voor het eerst
Wanneer het overlijden van de jonge bezoeker inderdaad te maken heeft met drugsgebruik dan is het de tweede keer in korte tijd dat dit gebeurt in onze provincie. In oktober overleed een eveneens 18-jarige bezoeker van dancefeest Elektrum in Boxtel nadat ze op het festival xtc gebruikte en vervolgens te veel water dronk. Een watervergiftiging werd haar fataal.
LEES OOK:
Vrouw (18) overleden tijdens hardstylefestival Rebellion
Vrouw (18) dood na drugs op festival: 'Zero tolerance houdt dit niet tegen'