Joshua heeft een chip met medische gegevens onder zijn huid laten plaatsen
Via een naald wordt de medische chip drie centimeter onder de huid gebracht. The Tattooist in Tilburg is de eerste plek in ons land waar je zo'n chip kunt laten plaatsen. De chip zelf komt uit Zweden, daar is deze nieuwe techniek al veel bekender en veel meer geaccepteerd.
Brigitte van Gestel, eigenaar van de tattooshop: “Stel, je krijgt een ongeluk en je kunt zelf niet praten. Dan weet het ambulancepersoneel na het scannen van de chip meteen je bloedgroep en of je wel of niet gereanimeerd wilt worden. En ze zien wie ze moeten bellen.” Maar daarvoor is het natuurlijk wel eerst nodig dat de chip ook hier meer ingeburgerd raakt.
Joshua Guarnizo Zawata ligt in de stoel om er een te krijgen: "Wel spannend. Het is nieuw. Niet zo veel mensen doen dit. Ik duik regelmatig en dan is het handig om je lichaamstemperatuur in de gaten te kunnen houden. Verder sport ik veel en daar is ’t ook handig voor.” Hij kan de gegevens uitlezen met een app op zijn telefoon.
"Het voelt niet anders dan de coronaprik."
Als de spuit in Joshua’s bovenlichaam wordt gezet, knijpt hij zijn ogen dicht maar geeft hij verder geen krimp. In een paar seconden is het gebeurd en heeft hij zijn chip. “Dat ging echt snel”, reageert hij: “Het voelt normaal. Ik heb nergens last van. Het is niet anders dan de coronaprik.”
Onderhuidse chips zijn niet helemaal nieuw. Trots kondigde Brigitte vorig jaar bij Omroep Brabant aan dat je bij haar een betaalchip kon laten plaatsen. Daarmee kun je betalen bij de kassa door je hand tegen de pinautomaat te houden.
Maar toen kreeg ze vooral negatieve reacties. Sommige klanten keerden haar de rug toe en Christenen sloegen haar met Bijbelteksten om de oren: Openbaring 13, vers 16. Het gaat over een duivels teken dat mensen lieten plaatsen om te kunnen verkopen en betalen, net als bij de betaalchip dus. "Ik denk dat het angst is voor het onbekende. Bij de coronavaccinatie werd er ook gezegd dat er stiekem chips in zouden zitten.”
“Ouderen komen nu met vragen en ze willen weten hoe het werkt.”
Toch laat Brigitte er zich niet door van de wijs brengen: “Ik hou er wel van om te laten zien dat het niet gevaarlijk is.”
En op de medische chip krijgt Brigitte veel betere reacties, vooral van ouderen: “Die hebben meer kwaaltjes, hier hebben ze echt wat aan. Ze komen nu met vragen: 'Hoe zit dat dan?' Ze willen weten hoe het werkt. Maar als ik het over de betaalchip had, zeiden ze: ‘Oh nee hoor, niks voor mij!'”
LEES OOK: Betalen met chip in je hand: landelijke primeur voor tattooshop in Tilburg