Kees heeft alle WK-speldjes op één na, wie maakt zijn verzameling compleet?
Veertig speldjes uit 21 landen prijken deze weken in de woonkamer van Kees. Speciaal voor het WK heeft hij ze uit de doos gehaald en op een lijstje gespeld. Zijn verzamelwoede begon in 1988, toen hij in Londen naar een wedstrijd van Chelsea tegen Manchester United ging. “Daar kocht ik mijn eerste pin. Daarna ben ik dat van iedere voetbalclub gaan doen en voor de wereldkampioenschappen. In ieder land waar ik kom, neem ik een speldje mee.”
“Ik denk dat ik er wel dertig, veertig euro voor neer moet tellen. Maar dat is het me wel waard.”
Van 1970 tot heden heeft hij van elk WK een of meerdere speldjes. Op die ene uit 1966 na. “Dat was het WK in Engeland. Een blauw speldje met een voetbal en het jaartal 1966 erin verwerkt", weet Kees. "Maar daar is haast niet aan te komen”, zegt hij. In die tijd werden er nog niet zoveel speldjes gemaakt.
“Ik heb het al verschillende keren geprobeerd, maar die speldjes zitten bij verzamelaars. Aan het exemplaar van het Russische WK van vier jaar geleden, was ook heel lastig te komen. Gelukkig heb ik die uiteindelijk wel op de kop weten te tikken.”
"Ik wil gewoon die verzameling compleet hebben.”
Wat als hij dat felbegeerde speldje eindelijk heeft? “Dan ben ik koopman", lacht hij. "Ik wil gewoon die verzameling compleet hebben.” Waar een pin normaal gesproken vier euro kost, zal Kees voor dat speldje aardig in de buidel moeten tasten. “Ik denk dat ik daar wel dertig, veertig euro voor neer moet tellen. Maar dat is het me wel waard.”
Het meest trots is Kees op de pins van de WK's uit 1974 en 1978, toen Nederland in de finale stond. "Die vind ik het mooiste, vanwege de herinnering en het embleem. Ook die waren lastig om aan te komen, maar nadat ik een oproep had geplaatst in de krant, belde er een vrouw wiens man net was overleden. Van haar heb ik de speldjes overgenomen."
Ben of ken jij degene die Kees kan helpen aan het WK-speldje uit 1966? Mail dan naar [email protected].