Bommenexpert: 'Kijk met je ogen, niet met je handen naar explosieven'
Vanuit Soesterberg laat hij geregeld ploegen uitrukken om bommen en granaten in Nederland onschadelijk te maken. Vaak door ze te laten ontploffen op de plek zelf of in een andere, meer veilige omgeving.
Zo kwam de EOD in 2022 ook naar Wintelre waar Astrid Klomp een handgranaat vond. Dat gebeurde in het weiland waar haar pony’s lopen. Ze zag een stukje ijzer uit de grond steken. Toen ze het oppakte ontdekte ze dat het een handgranaat was. Met bibberende knieën bracht ze het explosief naar de mesthoop en belde meteen de politie.
“Als je ook maar het flauwste vermoeden hebt van een explosief moet je er van afblijven."
Volgens Gert-Jan was het levensgevaarlijk wat ze deed. “Als je ook maar het flauwste vermoeden hebt van een explosief moet je er van afblijven en eerst de politie bellen. De politie snapt echt de ernst van de zaak en zal het je niet kwalijk nemen als het uiteindelijk geen granaat blijkt te zijn.”
Volgens Gert-Jan ligt Nederland nog vol met explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De EOD rukt jaarlijks 2500 keer uit om explosieven onschadelijk te maken. “Overal waar is gevochten, kunnen ze liggen. Rondom vliegvelden maar ook op andere plekken.”
"Heel veel mensen hebben eigenlijk heel veel geluk gehad dat er niets is ontploft.”
Toch gaat het zelden tot nooit fout met die bommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Kunnen die oude dingen nog wel ontploffen? “Jazeker”, zegt Gert-Jan. “De leeftijd van zo’n explosief maakt niet veel uit. Als het in de grond zit, kan het goed geconserveerd blijven, zeker in de klei. Als je zo’n granaat vindt, zoals in Wintelre, met de deksel en pin eraf, dan kan hij nog altijd afgaan. Dus je kunt wel stellen dat heel veel mensen eigenlijk heel veel geluk hebben gehad dat dat niet is gebeurd.”
Dit verhaal verscheen eerder in december 2022.
LEES OOK:
Anne vindt mortiergranaat: 'Steek niet zomaar spade in de grond'
Astrid vindt handgranaat in paardenwei: ‘Met knikkende knieën verplaatst'