Kiosk Sint-Oedenrode splijt het dorp, oude nostalgische of moderne nieuwe?
De Markt in Sint-Oedenrode is hard toe aan een opknapbeurt. Nu wordt er vooral geparkeerd op het plein en dat moet minder worden. In het midden van dat plein staat al meer dan zeventig jaar een kiosk. Uit een eerdere enquête bleek al de Rooienaren willen dat er een kiosk blijft. Maar de grote splijtzwam is of dat een nieuwe moderne moet komen of dat de oude nostalgische kiosk moet blijven staan.
Op een druilerige ochtend loopt Marianne onder haar paraplu over de Markt. “Ja, die kiosk. Die is legendarisch hier", zegt ze. "Ik heb nog foto’s van mezelf als dansmarietje in 1979 op de kiosk. Ik zou heel graag willen dat die blijft bestaan.”
“Die moderne ontwerpen, dat vinden echte Rooise mensen maar niks”
“Nou, of dit nou echt het allerbelangrijkste is hier weet ik niet”, lacht Wim. “Voor sommige mensen wel hoor. Er is veel gedoe over. Het is natuurlijk nostalgie maar voor mij hoeft hij niet te blijven. Als je hem weghaalt, kun je misschien wel een veel mooier plein maken.”
“Een echte Rooise wil de Markt zo houden”, zegt Marianne. En daar is Jan het roerend mee eens. “Die moderne ontwerpen, dat vinden echte Rooise mensen maar niks”, zegt hij. “Ze moeten dit gewoon laten staan. Dit past hier.” Ook Gonny wil dat de oude kiosk blijft. “Het is de kern van Sint-Oedenrode. Aan de kiosk herken je het.”
“Weet je wat het probleem is?”, zegt Wim. “Als je het aan vijfentwintig mensen vraagt, hebben ze allemaal een andere mening.” En dat is te merken. Er was al eerder een inspraakprocedure waarbij werd gekozen voor een nieuwe moderne kiosk.
Als tegenreactie daarop kwam er een handtekeningenactie om ook nog te kunnen kiezen om de oude kiosk te houden. Ruim 2200 keer werd er getekend.
Daarom komt de gemeente Meierijstad in januari met een nieuwe inspraakronde waar de inwoners uit vijf ontwerpen voor de kiosk kunnen kiezen, maar ook de keuze hebben om de huidige kiosk te laten staan. Zo komt de discussie eindelijk tot een einde.
"Nee, ik ga er niet voor op de barricade."
“We komen er wel uit, hoor”, zegt Gonny. “Ik denk dat het 75 procent van de mensen niet uitmaakt wat er met de kiosk gebeurt”, vult Wim aan. “Als de kiosk weggaat, heb ik daar wel verdriet van”, zegt Gonny. “Dat zou wel jammer zijn. Maar nee, ik ga er niet voor op de barricade.”