'Te weinig opvangplekken daklozen in Breda, voelen ons in de steek gelaten'
Johnny Feskens is zelf dakloos geweest en weet hoe lastig een terugkeer naar een normaal bestaan kan zijn. Hij is inmiddels voorzitter bij De Straatraad. Deze organisatie probeert daklozen van straat te helpen. “Het maakt me verdrietig dat niet iedereen geholpen kan worden en nog steeds in een tent of slaapzak slaapt. Dat kan toch niet!”
"Er zijn veel meer daklozen dan de gemeente denkt."
De Straatraad ziet veel thuis- en daklozen en is niet blij met het aantal opvangplekken dat Breda beschikbaar heeft. “De gemeente gaat vanuit de ivoren toren uit van de cijfers van het CBS. Zij zeggen dat er ongeveer 350 dak- en thuislozen zijn in Breda. Alleen, wij spreken ze op straat en weten dat het er zo’n 1540 zijn op dit moment. Daar is niet voldoende opvang voor.”
Wim Goverde is ook dakloos geweest en heeft een zware periode achter de rug. Inmiddels heeft hij zijn leven weer op de rit en werkt ook hij voor De Straatraad. "Veel daklozen zijn niet in beeld bij zorginstellingen en andere instanties. Zij wonen nu op straat en voelen zich alsof ze er alleen voor staan.”
"Ze voelen zich in de steek gelaten."
Wim vindt het daarom extra belangrijk dat De Straatraad de stem van deze daklozen laat horen aan de gemeente Breda. “Sommigen zijn het vertrouwen in de zorg en overheid kwijtgeraakt na vele teleurstellingen. Ze voelen zich in de steek gelaten.”
Johnny wil graag in gesprek met de gemeente en denkt aan een soort opvang waar thuis- en daklozen zelf de weg terug vinden. “Als je rondkijkt staan er best veel bedrijfshallen in Breda leeg. Zet daar dak- en thuislozen in met wat geld en ze creëren iets voor zichzelf”, zegt Wim.
"De problemen zijn voorlopig niet opgelost."
De gemeente Breda was niet bereikbaar voor een reactie, maar liet in een brief aan de raad weten dat ze bezig is met een oplossing voor de problemen. “Waar mogelijk geven we uitvoering aan deze maatregelen. Dit zijn echter geen oplossingen die binnen enkele weken gerealiseerd zijn. Naar verwachting hebben we de komende periode te maken met een blijvende hoge bezetting."
Hulpverleners adviseren dak- en thuislozen toch echt naar de opvang te gaan zodra het vriest. Puur voor hun eigen veiligheid.
Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk om bij vorst voor voldoende opvang te zorgen. In Eindhoven en Helmond spelen deze problemen vooralsnog niet. De Eindhovense noodopvang van Springplank040 heeft zeventig plekken in beschikbaar. Daarvan worden er volgens de organisatie nu zo'n dertig gebruikt.
"We houden ons hart vast."
SMO Helmond zit wat krapper. Van de vijftien plekken zijn er nu zo'n twaalf bezet. "We houden ons hart vast voor later deze winter, want van de zomer zaten we al regelmatig vol", zegt directrice Kitty de Laat. Toch is zij ervan overtuigd dat als er meer opvang nodig is door de vrieskou, zijzelf, het Leger des Heils en de gemeente creatieve oplossingen bedenken.