Openhartoperatie tegen hartritmestoornissen kan nu sneller en beter

7 december 2022 om 20:00 • Aangepast 15 december 2022 om 16:56
nl
Hartchirurg Niels Verberkmoes van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis heeft een hartoperatie geperfectioneerd. Patiënten die last hebben van boezemfibrilleren, een specifieke vorm van hartritmestoornissen, kunnen dankzij hem sneller en beter geholpen worden. Jaarlijks worden 400 Nederlanders behandeld aan deze hartklachten. De nieuwe operatie is een kleine revolutie en vanuit de hele wereld is er belangstelling voor.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Boezemfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis, vooral bij oudere mensen. Het is niet levensbedreigend, maar moet meestal wel behandeld worden om schade aan het hart te voorkomen.

Als een behandeling met medicijnen of een kijkoperatie via de lies niet helpt, was sinds de jaren 90 een openhartoperatie de volgende optie. Daarbij werd het stukje hart dat de problemen veroorzaakt, als het ware uitgeschakeld door het te verhitten of juist te bevriezen.

Maar zo'n openhartoperatie is ingrijpend voor patiënten. De ingreep duurt gemiddeld vier uur en ook het herstel duurt lang. De chirurg moet namelijk een flinke snee maken in de borst en het borstbeen doormidden zagen om overal bij te kunnen. Daarnaast is er bij zo'n operatie altijd kans op complicaties zoals een herseninfarct.

"De chirurg bleek vanaf de andere kant overal veel beter bij te kunnen."

Dokter Verberkmoes en zijn team wilden de openhartoperatie verbeteren en dat kan al om iets heel eenvoudigs gaan. Zo staat de chirurg voortaan niet rechts, maar links van de patiënt tijdens deze operatie. "Het bleek dat we zo overal veel beter bij konden in de borstkas. Zo simpel kan het zijn."

Die ontdekking maakte de operatie ineens veel eenvoudiger. De praktijk heeft uitgewezen dat de operatie nu niet vier, maar twee uur duurt en er niet twee maar vier patiënten per dag door hetzelfde team geholpen kunnen worden.

"We maken het zo simpel dat iedere hartchirurg dit kan doen."

Waar in Nederland veel hartchirurgen ook bedreven zijn in het werken met een camera voor operatie, ligt dat volgens Verberkmoes anders in het buitenland.

"Daar ligt dit vaak een beetje buiten hun specialisme. Daarom hebben we de nieuwe operatie zo simpel mogelijk gemaakt zodat iedere hartchirurg hem kan uitvoeren." Daardoor kunnen wereldwijd mensen met hartritmestoornissen door meer artsen geholpen worden.

"Mensen die uitbehandeld waren, kunnen soms alsnog geholpen worden."

Dokter Verberkmoes vliegt inmiddels de hele wereld over. "Het doet mij goed om ze overal deze methode te leren. Mensen die uitbehandeld waren omdat de operatietechniek te moeilijk was voor artsen zonder ervaring met kijkoperaties, kunnen nu soms alsnog geholpen worden."

De hartchirurg uit Eindhoven krijgt wereldwijd lof voor zijn vinding, maar wil bescheiden als hij is niet van een 'revolutie' spreken. "Maar ik vind het wel mooi om zo mijn bijdrage aan de geneeskunde te kunnen leveren." Wat hij vooral belangrijk vindt is dat de patiënten ervan profiteren. "Want hoe korter een operatie, hoe beter voor de patiënt." Vrijdag promoveert Verbermoes op zijn onderzoek naar de nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!