Jan Willem probeert zijn buurman te wurgen: tbs met dwangverpleging
De officier van justitie had ook tbs met dwangverpleging geëist. Jan Willem heeft de aanval bekend en stond zelf ook open voor tbs, maar niet met dwangverpleging. Hij wilde liever thuis blijven wonen met een enkelband en wilde niet opgenomen worden in een kliniek.
De man is door een psycholoog en een psychiater onderzocht. Zij concluderen dat hij veel psychische problemen heeft. Ze hebben borderline, posttraumatische stress, ADHD en een vorm van schizofrenie bij hem vastgesteld. Hij is bovendien zwakbegaafd en antisociaal.
"Hij had eerder de juiste hulp moeten krijgen."
Slachtoffer Robin is blij met de maatregel tegen zijn buurman. Niet omdat hij wil dat hij zwaar gestraft wordt, maar omdat hij nu de juiste hulp krijgt. "Als hij die eerder had gekregen, had dit misschien allemaal voorkomen kunnen worden en had ik geen trauma opgelopen", zei Robin twee weken terug tijdens de rechtszaak.
Op 4 juni ging het helemaal mis. De verwarde Jan Willem stond aan de deur bij Robin met een pikhouweel. Hij dacht dat zijn zoon daar was, maar die zit in een jeugdinstelling in Terheijden. In zijn woedde vernielde de verdachte een raam. Toen Robin daarover verhaal haalde bij zijn buurman, liep het compleet uit de hand.
"Het werd mij zwart voor de ogen."
Jan Willem vertelde daarover in de rechtbank: "Het werd mij zwart voor de ogen en ik pakte hem bij zijn strot." Robins keel werd zolang dichtgeknepen dat het hem letterlijk zwart voor de ogen werd. Hoewel de vriendin van Robin de dolgedraaide buurman beet, lukte het haar niet om hem van haar vriend af te krijgen. Pas toen een andere buurman te hulp schoot, kreeg het slachtoffer weer lucht.
De officier van justitie vindt de aanval op Robin een poging tot doodslag, maar acht de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank gaat daar nu dus in mee.
LEES OOK:
Robin hoopt dat buurman die hem bijna wurgde nu eindelijk hulp krijgt
Robin aangevallen door verwarde buurman: 'Stond met mes en bijl voor deur'