Actievoerders beëindigen hun bezetting van de bestuurskamer TU/e
De studenten wilden dat de universiteit haar banden verbreekt met de fossiele industrie. Verder eisten ze dat de universiteit de klimaatnoodtoestand uitroept en transparant wordt over de financiering van buitenaf aan de universiteit.
Over die transparantie hebben ze concrete afspraken gemaakt met het bestuur. In het jaarverslag dat komend jaar verschijnt zal de universiteit het ontvangen geld voor onderzoekssamenwerkingen op een rijtje zetten, bevestigt een woordvoerder van de TU. Daar staat dan bij vermeld wat de grootste financiers zijn en wie de kleinere.
"Gevoel dat onze eis ingewilligd is."
Ook waren de studenten tevreden met de e-mail die het bestuur stuurde en daarin de onrechtvaardigheid van de klimaatcrisis benadrukte. Het bestuur zei de ernst van de gevolgen te erkennen. De klimaatactivisten zeggen daarmee het gevoel te hebben dat 'onze eis om de klimaatnoodtoestand uit te roepen met een oproep voor klimaat- en sociale gerechtigheid ingewilligd is'.
Verder heeft de universiteit al eerder aangegeven dat nieuwe projecten van de TU Eindhoven in samenwerking met de fossiele industrie, alleen nog toegestaan zijn op het gebied van duurzaamheid en hernieuwbare bronnen. "We hebben nu nog een paar projecten op het gebied van fossiele energie", erkent de TU-woordvoerder. "Maar die lopen binnenkort af."
"We waarderen de constructieve gesprekken."
De studenten hebben gewacht met het beëindigen van hun bezetting tot het bestuur dinsdag de afspraken op papier had bevestigd. Maandag 5 december begon de bezetting. In het weekend hebben de studenten een pauze ingelast, in overleg met het bestuur, omdat het Atlasgebouw gesloten was en om te kunnen rusten. Ze mochten hun spullen laten liggen om na het weekend hun bezetting voort te zetten. Het bestuur zegt de constructieve gesprekken met de klimaatactivisten in de afgelopen week te waarderen.
Eind november demonstreerde een groep klimaatactivisten nog op de Erasmus Universiteit in Rotterdam (EUR) door het Sandersgebouw op campus Woudestein te bezetten. Dezelfde avond greep de politie in. Volgens de Rotterdamse universiteit werd uit veiligheidsoverwegingen een eind gemaakt aan de bezetting. Honderden wetenschappers ondertekenden vervolgens een open brief om hun afkeuring te uiten over dit politie-ingrijpen. Het EUR-bestuur zei daarna spijt te hebben dat het zo was gelopen.
LEES OOK:
Actievoerders zijn terug op de TU/e, maar niet 's avonds of in het weekend
Actievoerders nemen het weekend vrij: 'Maar maandag staan we er weer'
Actievoerders bezetten vergaderkamer TU/e: 'we blijven hier'
Actievoerders bezetten groter deel TU/e: 'we worden genegeerd'