Al het illegale vuurwerk in Nederland gaat naar deze streng bewaakte opslag

28 december 2022 om 12:00 • Aangepast 29 december 2022 om 09:17
nl
Tienduizenden kilo's illegaal vuurwerk worden er elk jaar opgeslagen in Ulicoten. Dat gebeurt op een zwaar beveiligd complex van de overheidsdienst Domeinen Roerende Zaken. Dit is de enige plek in Nederland waar politie, justitie en andere handhavingsdiensten illegaal vuurwerk op kunnen slaan. Dat is nodig omdat het explosieve materiaal als bewijsmateriaal dient voor justitie voordat het vernietigd wordt.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Er gaat eigenlijk geen week voorbij zonder dat er een gespecialiseerd transportbedrijf illegaal vuurwerk komt afleveren bij de Domeinen Roerende Zaken (DRZ) in Ulicoten. Het gaat om verboden, maar professioneel gemaakt spul. Zelf in elkaar geknutseld vuurwerk wordt meestal direct onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst en gaat niet naar Ulicoten.

Het complex ligt middenin de weilanden vlakbij de Belgische grens. De beveiliging is streng met hoge hekken, camera's en personeel dat de boel scherp in de gaten houdt. De toegangspoorten doen niet onder voor die van een militaire basis. Dat is ook niet heel gek, want het terrein in Ulicoten was vroeger een munitieopslag van defensie.

Bunkers
Het complex telt in totaal 24 bunkers van verschillende formaten en voor verschillend gebruik. Uit veiligheidsoverwegingen mogen bepaalde soorten vuurwerk niet bij elkaar liggen. In alle bunkers waarin vuurwerk opgeslagen ligt, zit een sprinklerinstallatie om een eventuele beginnende brand te doven.

Er ligt voornamelijk vuurwerk van klasse 1.1G in de bunkers in Ulicoten. "Dit is de gevaarlijkste klasse in het vuurwerk waarbij er ook gevaar is voor massa-explosie", legt een woordvoerster van DRZ uit. Zo'n massa-explosie is een ontploffing waarbij praktisch op hetzelfde moment de hele lading de lucht in gaat.

Tientallen tonnen
In de bunkers in Ulicoten is plek voor 90 ton van het zwaarste illegaal vuurwerk. "In praktijk ligt dat er niet, omdat vuurwerk na onderzoek door vuurwerkexperts van de politie weer weggebracht wordt voor vernietiging", zegt de DRZ-woordvoerster. Hoeveel vuurwerk er gemiddeld opgeslagen ligt op het complex wil de dienst niet zeggen uit veiligheidsoverwegingen.

Het illegale vuurwerk staat verpakt in dozen in de bunkers (foto: Domeinen Roerende Zaken).
Het illegale vuurwerk staat verpakt in dozen in de bunkers (foto: Domeinen Roerende Zaken).

Dit jaar is nog niet eens voorbij en de teller staat al op 89 ton inbeslaggenomen illegaal vuurwerk in Nederland. Nagenoeg al dat explosieve materiaal ligt enige tijd in Ulicoten. Wie naar de ' vuurwerkbarometer' kijkt van het Openbaar Ministerie ziet dat de afgelopen jaren enorme hoeveelheden zijn buitgemaakt door de opsporingsdiensten.

2017: 40.483 kilogram
2018: 56.525 kilogram
2019: 61.429 kilogram
2020: 122.815 kilogram
2021: 205.904 kilogram

Veiligheid
In een straal van ongeveer 900 meter liggen er geen huizen of bedrijven rond de opslag in Ulicoten. Er is maar een handjevol experts bij de Domeinen en politie bevoegd om in de bunkers te werken. Zelfs het nemen van foto's en maken van videobeelden gebeurt met zeer specialistische apparatuur die geen explosie of brand kan veroorzaken.

Mocht het mis gaan in een van de bunkers en het tot een massa-explosie van vuurwerk komen, dan hoeft niet meteen gevreesd te worden voor een scenario als de vuurwerkramp in Enschede. De opslagfaciliteiten zijn oude NAVO-bunkers met versterkte muren omgeven door aardewallen en een relatief los dak dat er meteen afvliegt. Op het complex staan allerlei waarschuwingsborden en blusinstallaties.

Twee miljoen
De opslag van illegaal vuurwerk in Ulicoten kost de belastingbetaler jaarlijks twee miljoen euro volgens de dienst Domeinen Roerende Zaken. Dat is alleen om het complex draaiende te houden en te beveiligen. Daar komen miljoenen euro's aan politieonderzoek, specialistische vuurwerktransporten en de vernietiging van het explosieve materiaal in het buitenland nog bovenop.

De vuurwerkbunkers liggen tussen aardewallen (foto: Domeinen Roerende Zaken).
De vuurwerkbunkers liggen tussen aardewallen (foto: Domeinen Roerende Zaken).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!