Nepmodellenscout vroeg vrouwen zich in bikini te showen voor de webcam

16 december 2022 om 18:04 • Aangepast 19 december 2022 om 08:20
nl
Goedbetaalde fotoshoots bij gerenommeerde modellenbureaus. Heel wat vrouwen dromen ervan. Door met Dogukan B. uit Geldrop in zee te gaan, zouden die dromen uit kunnen komen. Maar dan moesten drie vrouwen hem wel eerst geld betalen en zich voor de webcam in bikini laten zien. Uiteindelijk viel hij als nepmodellenscout door de mand en stond hij vrijdagmiddag voor de rechter.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

"Ik heb heel veel fouten gemaakt en daar heb ik heel erg veel spijt van. Ik schaam me ervoor."

Dogukan B. toonde zich in de rechtbank van Den Bosch schuldbewust. Voorovergebogen bekende hij op rustige toon alles waarvan justitie hem verdenkt. Anderhalf jaar lang lichtte B. vrouwen op door zich voor te doen als modellenscout.

"Hij gooide een net uit en keek wie er hapte."

Zijn werkwijze was volgens het OM telkens hetzelfde. “Het leek wel een dagelijkse bezigheid om slachtoffers te zoeken via sociale media. Hij maakte contact met wie dan ook, gooide een net uit en keek wie er hapte”, zei officier van justitie Stijn Revis.

De drie vrouwen die aangifte deden bij de politie hapten daadwerkelijk toe. B. stelde zich voor als scout voor bekende modellenbureaus als Topmodels UK. Onder de pseudoniem Milas Bileno zei hij goede connecties te hebben in het wereldje.

Hij stelde zijn slachtoffers een opdracht, een fotoshoot of zelfs een contract in het vooruitzicht. Maar dan moesten ze wel even een aanbetaling doen. Soms van honderden, dan weer van duizenden euro’s. Voor dat geld kregen ze niks terug.

Om goed te kunnen beoordelen of de vrouwen bovendien wel ‘geschikt’ waren voor het vak, vroeg B. om bewijs. Zo wilde hij dat de vrouwen zichzelf in bikini voor de webcam lieten zien.

De zaak kwam aan het rollen nadat een slachtoffer zich bij de Belgische politie had gemeld. Die gaf de zaak door aan Nederlandse collega’s. Maar zelfs nadat agenten een bij B. thuis aanbelden en zeiden dat hij mensen oplichtte, ging hij door met zijn praktijken.

"Ik realiseerde me na de uitzending dat ik verkeerde dingen heb gedaan."

Pas toen een verslaggever van het programma Opgelicht voor zijn neus stond en een uitzending over hem op nationale televisie werd getoond, viel het kwartje. B: “Toen realiseerde ik me dat ik verkeerde dingen heb gedaan.”

Het kwaad was al geschied. Een van de vrouwen zei er geestelijk aan kapot te zijn gegaan. “Hij wist dat ik geen werk had en toch vroeg hij me ruim 1000 euro over te maken”, verklaarde ze bij de politie. Een ander hield er angstaanvallen aan over. De gedupeerden eisen het geld terug dat ze naar B. hebben overgemaakt. In totaal zo’n 4500 euro.

In de rechtbank beloofde B. het geld in termijnen terug te betalen. Maar wat zijn woorden van spijt en een belofte van een oplichter waard, vroeg officier van justitie Revis zich hardop af. “Ik weet niet of meneer nog steeds een oplichter is.” Daarom eiste hij naast de honderd uur taakstraf als stok achter de deur een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

De rechtbank doet op 26 januari uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!