Asbest opruimen is hele operatie, kleine deeltjes liggen overal
De eigenaar van Van Caam Asbestverwijdering en Sloopwerken legt uit. "In dit geval is dat de asbest afkomstig van golfplaten", zegt Jeroen Kouters uit, eigenaar van het bedrijf in Oud Gastel, dat gespecialiseerd is in asbestverwijdering.
"Door de hitte van de brand zijn de golfplaten uit elkaar geknald."
Inmiddels heeft hij ook contact gehad met de eigenaar van de afgebrande loodsen. "Op die daken lagen golfplaten. Asbest is onbrandbaar, maar door de hitte van die brand zijn die platen uit elkaar geknald."
Door de wind zijn kleine deeltjes van de golfplaten in de woonwijk Bosselaar-Zuid beland. "Soms zijn het grote stukken en soms kleine flinters die verspreid door de buurt liggen. Die zie je niet liggen, maar het ligt er wel."
Die flinters zijn gevaarlijk als ze worden ingeademd. "Als een asbestvezel een bepaalde lengte/diameterverhouding heeft, kan het blijven zitten in je longblaasjes als je het inademt. Daar krijg je kanker van", weet Kouters.
"We gaan met pak en masker alle asbeststukjes opruimen."
Als er verdacht materiaal is gevonden, wordt er altijd een asbestinventarisatiebureau ingeschakeld, een gespecialiseerd bedrijf dat controleert of er echt asbest is vrijgekomen. "Ze nemen monsters van het materiaal dat op de grond ligt. In een laboratorium wordt vervolgens onder een microscoop gekeken of er daadwerkelijk asbestvezels in zitten."
Het inventarisatiebureau brengt ook in kader hoe groot het 'besmette' gebied is. "Dat bedrijf maakt een rapport, waardoor wij precies kunnen zien wat we moeten schoonmaken." Blijkt er echt asbest in het materiaal te zitten, dan wordt het bedrijf van Kouters meestal ingeschakeld.
Het schoonmaken in Zevenbergen wordt niet door Van Caam Asbestverwijdering en Sloopwerken gedaan, maar de eigenaar kan wel uitleggen hoe zoiets in z'n werk gaat.
"Als we een calamiteit starten, moeten we meldingen doen bij onder meer de arbeidsinspectie, de gemeente en omgevingsdienst. Het besmette gebied moet worden afgezet. Daarna gaan we met pak en masker alle asbeststukjes opruimen. Iedereen die bij mij werkt, draagt volblaasmaskers met filters erop, om er zeker van te zijn dat de asbest niet kan worden ingeademd."
"We werken met stofzuigers langs vensterbanken, tuintjes en door de wijk."
En dat opruimen is niet een klein middagje werk. Het is een grote operatie, legt Kouters uit. "Alles moet schoongemaakt worden, dus dat doen we van boven naar beneden. Als het op daken terecht is gekomen, gaan we eerst met hoogwerkers op de daken stofzuigen. Daarna gaan we met stofzuigers en zuigwagens langs vensterbanken, tuintjes en door de wijk. Zo werken we terug naar de bron toe."
Als de flinters met asbest op aarde zijn beland, komt er nog wat meer bij kijken. "Stel, het ligt op een veld of weiland, dan moeten we drie tot vijf centimeter van de grond afschrapen Daar ben je wel even mee bezig."
Hoe lang het zal duren op de asbest in Zevenbergen op te ruimen, durft Kouters niet te zeggen. "Ik weet niet hoe groot het gebied. is. Maar het is in ieder geval een hele operatie."
Bekijk beelden van de brand in de loodsen: