Vrouw verduisterde 2 ton van overblijfstichting: 240 taakstraf geëist

16 december 2022 om 15:10 • Aangepast 19 december 2022 om 08:12
nl
Tegen een 51-jarige vrouw uit Goirle is een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist voor het verduisteren van 200.000 euro. Dat deed ze toen ze penningmeester was van een overblijfstichting in haar woonplaats. Ook moet de vrouw als het aan de officier van justitie ligt ruim 130.000 terugbetalen, zo werd vrijdag duidelijk bij de rechtbank in Breda.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De vrouw wordt formeel verdacht van 'verduistering in persoonlijke dienstbetrekking'. Dit gebeurde in een periode van acht jaar toen ze penningmeester was bij de Blij-vertjes, een stichting die kinderen laat overblijven. Deze stichting heeft ook aangifte gedaan.

De verduisteringspraktijken kwamen eind 2019 aan het licht. De plaatselijke openbare basisschool Den Bongerd nam toen contact op met de Blij-vertjes. De stichting werd gevraagd haar administratieve en financiële situatie in kaart te brengen en met de school te bespreken.

Door onwaarschijnlijke financiële overzichten en het structureel ontwijken van overleg en vragen, was er ernstige twijfel ontstaan over het functioneren van de penningmeester.

Even voordat het overblijven in handen zou komen van Den Bongerd, meldde de penningmeester per e-mail dat de stichting er financieel niet goed voor stond. Zij meldde ook dat ze geld van de bankrekening van de stichting had afgehaald voor privédoeleinden. Ook beloofde de verdachte de bedragen terug te betalen.

Overzichten verdwenen
De voorzitter van het toenmalige bestuur deed aangifte bij de politie. De penningmeester werd geschorst en daarna uit functie ontheven. Ook de twee overige bestuursleden hebben hun taken neergelegd, zodat er verder objectief en onafhankelijk onderzoek kon worden gedaan.

Uit het onderzoek bleek dat er tussen maart 2012 en maart 2020 inderdaad geld van de Bij-vertjes is gebruikt voor privé-uitgaven, zonder dat de andere bestuursleden hiervan op de hoogte waren. Financiële overzichten bleken niet te kloppen, onvolledig of verdwenen. In totaal zou zo twee ton achterover zijn gedrukt.

Omdat de overblijfactiviteiten in het belang van ouders en kinderen door moesten lopen, is de stichting in stand gehouden. Haar nieuwe bestuur en OBS Den Bongerd hebben ervoor gezorgd dat het overblijven door kon gaan en dat de organisatie weer financieel gezond kon worden.

De activiteiten van de stichting zijn inmiddels formeel aan de school overgedragen en die heeft ook diverse betrokkenen ingelicht over de rechtszaak.

LEES OOK: 'Penningmeester stak twee ton van overblijfstichting in eigen zak'

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!