Schone auto's mogen asbestwijk Zevenbergen uit, lange rijen voor wasstraat
Tientallen medewerkers die de gemeente Moerdijk, waar Zevenbergen onder valt, had ingeschakeld trotseerden zaterdagmorgen de vrieskou. Ook de wijkagenten waren actief. Het was guur, maar de manier waarop buurtbewoners op hen reageerden, vinden ze hartverwarmend. De plaatselijke bakker en mensen die in het getroffen deel van het dorp wonen, trakteerden de politiemedewerkers spontaan op warme chocolademelk en saucijzenbroodjes. “Dank je wel buurtbewoners”, twitterden de agenten op hun beurt.
Verandering voor bewoners
Bosselaar Zuid is sinds vrijdagmorgen afgesloten, omdat er overal asbestdeeltjes terecht zijn gekomen. Ze zaten in de golfplaten daken van de loodsen die bij de brand van donderdagavond werden verwoest. Bewoners mochten de wijk sindsdien niet in of uit en ze moesten binnenblijven. Daar is gelukkig voor hen wat verandering in gekomen.
Toch adviseert de gemeente de getroffen buurtbewoners om zoveel mogelijk binnen te blijven. Verder wordt aangeraden om kinderen niet buiten te laten spelen en heeft ook het buiten rondlopen van honden en katten niet de voorkeur.
Uiteraard willen en mogen mensen er toch op uit, bijvoorbeeld met de auto. Die kan, nee moet in een wasstraat door een gespecialiseerd bedrijf worden schoon gespoeld. Dit gebeurt bij de Zuidrand. Iedereen die zijn of haar wagen daar heeft ‘ontsmet’ krijgt een groene kaart om het dorp te verlaten en om er terug te keren.
'Erg hermetisch'
Ze staan deze ochtend in een lange rij en niet alle dorpelingen hebben begrip voor de strenge maatregelen. Eén van hen, een jonge vrouw, vindt het een beetje doorslaan. “Ik denk dat de gemeente het nu extra goed doet, omdat ze bij grote calamiteiten in het verleden niet voorzichtig genoeg zou zijn geweest. Het is allemaal wel erg hermetisch afgezet en hoe weet je zeker dat er geen asbest buiten het afgesloten gebied is terechtgekomen?”
De gemeente meldt desgevraagd dat ze niet weet op welke calamiteit (de brand bij Chemie-Pack red.) de inwoonster doelt. Verder is er volgens een woordvoerder geen alternatief om te voorkomen dat het mogelijk kankerverwekkende asbest zich verder verspreidt. Ze laat ook weten dat het inmiddels duidelijk is dat asbestdeeltjes alleen terecht zijn gekomen in het afgezette gebied en niet daarbuiten.
Een dorpsgenote heeft minder moeite mee met de aanpak waarvoor de gemeente heeft gekozen: “Ik vind het allemaal prima. Maakt me allemaal niet zoveel uit. Als dit nodig is, dan werk ik eraan mee.”
Ook een andere Zevenbergse, die net als de andere mensen in haar wijk een dagje in quarantaine heeft gezeten, blijft er nuchter onder. “Maar donderdag was het wel spannend, met al die vlammen en rook. Het is nu voor het eerst dat we met de auto weg kunnen.”
Informatie van gemeente
De gemeente heeft de bewoners van Bosselaar Zuid vrijdag een nieuwsbrief gemaild met de stand van zaken en maatregelen. De brandweer heeft de informatie ook huis aan huis verspreid, omdat niet iedereen de digitale nieuwsbrief kan of wil ontvangen. Ook via de site van de gemeente worden betrokkenen geïnformeerd.
Hierop vertelt burgemeester Aart-Jan Moerkerke dat het ondanks de inzet van tientallen medewerkers nog niet te zeggen is wanneer het schoonmaakbedrijf klaar is. "Dat het vriest, bemoeilijkt de schoonmaak", zo verduidelijkt hij. Moerkerke is blij dat de wijkbewoners zich snel hebben aangepast en en dat ze vaak begrip hebben getoond voor de 'vervelende veiligheidsmaatregelen die we op dit moment moeten nemen'.
LEES OOK: Meer ruimte voor bewoners Zevenbergen: ‘Maar loop geen onnodig risico'