Zo gaat dit dierenasiel juist niét knallend het nieuwe jaar in

30 december 2022 om 15:11 • Aangepast 31 december 2022 om 15:34
nl
Knallend het jaar inluiden met gillende keukenmeiden, trektouwtjes, rotjes en grondbloemen. Voor pyroliefhebbers is dat leuk, maar voor dieren is het verschrikkelijk. Dus als je met héél veel honden en katten bij elkaar leeft, in een dierenopvang bijvoorbeeld, heeft dat voorbereiding nodig. "Als mens weten we misschien wat er aan de hand is, maar voor hen is het alsof de wereld vergaat."
Profielfoto van Carlijn Kosters
Geschreven door
Carlijn Kosters

De vuurwerkvrijezone bij de Bossche Oosterplas komt voor Dierentehuis Den Bosch als een geschenk uit de hemel. Het betekent dat knalfanaten in het omliggend gebied geen vuurwerk af mogen steken en de handhaving er ook rond zal rijden om te controleren. "Dankjewel dat je niet bij de dieren knalt", staat op het gele plakkaat. "Dat is gewoon vriendelijk", zegt medewerker Laura Quist. "Misschien een beetje passief-agressief, maar zo bedoelen we het niet."

Dieren-nieuwjaar-stappenplan
Maar mochten er toch nog wat knallen komen, dan hebben ze een stappenplan klaar liggen. Ze zetten bijvoorbeeld vlak voor middernacht op hoog volume de radio in de verblijven aan. "Zender maakt niet uit, zo lang het maar een programma is waar niet ook nog eens vuurwerkgeluiden rond middernacht worden uitgezonden. Dan hebben ze een soort constant achtergrond geluid, dat neutraliseert de knallen voor ze."

Rond drie uur 's nachts gaat de radio weer uit en is het voor Quist tijd om de schade op te maken. "Als de dieren sinds de middag al hun hok niet meer uit zijn gegaan, betekent dat dat ze alles in hun hok laten lopen. Dus qua voorbereiding kunnen we helaas niet zo veel doen: het is vooral de schade opruimen."

Liefde is óók loslaten
Al zullen ze het leed nooit helemaal weg kunnen nemen. "Overdag begint het vaak al met knallen, dus dan willen de dieren het hok eigenlijk niet meer uit. We laten ze dan maar een beetje in hun bubbeltje zitten. Als ze echt bang en geschrokken zijn, hebben ze niet allemaal behoefte aan knuffels of affectie."

Thuistips
Mocht je zelf nou niet in een vuurwerkvrije zone wonen en toch je huisdier wat stress willen besparen, dan heeft verzorger Wendy van der Togt wel een aantal tips. "Je kunt je buren vragen of ze misschien rekening willen houden met je hond of kat, of ook thuis de radio aanzetten. Het zal geen wonderen verrichten, maar misschien brengt het ze wat meer rust."

Maar het belangrijkste is eigenlijk om gewoon zo dicht mogelijk bij ze in de buurt te blijven, als je huisdier dat fijn vindt. Geef ze wat liefde, hou ze in de gaten. Of geef ze juist de ruimte, als je beestje dat fijner vindt.

LEES OOK: Vuurwerkangst bij je hond of kat? Zo help je jouw dier door het geknal heen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!