Hier moet je op letten als je een nieuwjaarsduik gaat doen

31 december 2022 om 14:00 • Aangepast 1 januari 2023 om 09:36
nl
Op meerdere plekken in Brabant kun je zondag een nieuwjaarsduik doen. Als jij dit van plan bent, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Angélique van der Vloet, eigenaar van Focus op Fit in Goirle, geeft tips.
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Nog voor je het water ingaat zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. “Zorg dat je eerst je onderlichaam uitkleedt en daarna pas je bovenlichaam. Je bovenlichaam koelt namelijk het snelste af", vertelt Angélique.

"Je lichaam kan maar één ding tegelijk."

De meeste mensen zullen een kleine kater hebben als ze het water induiken. Dat is alleen niet zo verstandig, vertelt Angélique. “Je ademhaling en vochtbalans is dan slecht. De vraag is dus of een nieuwjaarsduik überhaupt verstandig is.”

Ook je ontbijtje moet je niet vlak voor je duik plannen. “Jouw lichaam kan maar één ding tegelijk. Je lichaam moet dan dus kiezen: opwarmen of spijsvertering. Je lichaam kiest voor opwarmen, maar je spijsvertering verloopt dan niet optimaal.”

"Stop je handen onder je oksels."

Als je voorbereiding helemaal goed is, kan je eindelijk het water in. Daar heeft Angélique nog wel een belangrijke tip voor, want veel mensen maken daar namelijk een fout. “Je moet als het startschot gaat niet als een bezetene het water in rennen. Laat je niet meeslepen door het moment, maar luister rustig naar je lichaam.”

Een andere tip om het koude water te trotseren is ademhaling. “Zorg dat je ademhaling laag is. Adem richting je buik. Voor je het water in gaat kun je even je handen op je buik leggen op die manier creëer je bewustwording.”

Het voelt misschien wat onwennig, maar doe bij een nieuwjaarsduik niet je handen naar voren zoals je normaal doet als je het water in duikt. “Je handen worden als eerst koud. Je kunst ze dus het beste boven water houden of onder je oksel stoppen. Dat is namelijk de warmste plek van je lichaam.”

"Onderkoeling komt juist achteraf."

Volgens Angélique moet vooral opletten als je het water weer uitgaat. “Mensen kleden zich vaak te snel te warm aan of gaan thuis onder de warme douche staan. Doordat je externe warmte toevoegt, gaat de warmte in jouw organen naar de uiteinden van je lichaam. Dan ontstaat onderkoeling."

Het is dus belangrijk om rustig op te warmen. Als je gaat opwarmen is het ook belangrijk dat je dat van binnenuit doet. "Drink bijvoorbeeld iets lauws en zet je grote spieren in beweging. Doe bijvoorbeeld een aantal kniebuigingen."

"Ga nooit alleen."

Angélique heeft nog een belangrijke laatste tip voor iedereen. “Ga nooit alleen. Hoe ervaren je ook bent. Je kant altijd bevangen worden door de kou. Je krijgt bijvoorbeeld kramp en kan in paniek raken.”

Op verschillende plaatsen in onze provincie wordt een nieuwjaarsduik georganiseerd. Het is wel van belang om van tevoren goed op te letten. De nieuwsjaarsduiken worden georganiseerd door verenigingen, particulieren en horecazaken en kunnen daardoor van elkaar verschillen. Zo moet je je op de ene locatie bijvoorbeeld inschrijven, bij sommige moet je betalen en niet op alle locaties krijg je een lekkere warme muts en snert.

Bekijk hieronder hoe het zit in jouw gemeente:

Wachten op privacy instellingen...

Staat de Nieuwjaars duik uit jouw gemeente er niet bij? Laat het ons weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!