Verdachte (18) dodelijke steekpartij Bladel droeg ook een enkelband
De 18-jarige verdachte werd in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden. Een dag eerder zou hij betrokken zijn geweest bij een steekpartij. Het slachtoffer, een man van eveneens 18 jaar, werd zwaargewond aangetroffen op de oprit van een huis aan de Van Dissellaan in Bladel. Hij overleed op de plek waar hij werd gevonden aan zijn verwondingen.
Op foto's van direct na het incident was te zien dat het slachtoffer een enkelband droeg. Ook de verdachte droeg zo'n band. Een woordvoerder van de politie bevestigde dat laatste. Beide jongens wonen in Bladel. Waarom de verdachte een enkelband droeg wil de politie niet zeggen.
Continu in de gaten
Enkelbanden worden gebruikt om verdachten en veroordeelden die niet in de gevangenis hoeven te blijven, te kunnen controleren. Ze moeten met hun enkelband, waar een zendertje inzit, in een bepaald gebied blijven. Dit is een consequentie van een gebiedsgebod. Of ze mogen juist ergens niet komen komen, dan is er sprake van een gebiedsverbod. Zoals bijvoorbeeld bij een voetbalstadion of in de buurt van een slachtoffer.
Medewerkers van de meldkamer zien op een beeldscherm continu waar iemand zich bevindt en of de persoon dus op de juiste plek is. Als iemand probeert de enkelband kapot te maken, gaat er een alarm af. De medewerker van de meldkamer schakelt dan direct de politie in.
Een voordeel van de elektronische enkelband is dat een verdachte of gedetineerde gewoon naar het werk of naar school kan blijven gaan. Ook kan hij of zij een partner en kinderen blijven zien. Als een gedetineerde niet op de afgesproken tijd weer thuis is, dan kan diegene alsnog worden opgesloten.
Uit onderzoek blijkt dat gedetineerden die hun straf thuis met een enkelband uitzitten minder vaak opnieuw in de gevangenis terechtkomen dan veroordeelden die hun straf achter tralies doorbrengen. Er zijn ook nadelen. Een verdachte of veroordeelde kan met een enkelband makkelijker in contact blijven met andere criminelen.
Geen vervanging celstraf
In Nederland bestaat al sinds 1995 elektronisch toezicht, een vorm van elektronisch huisarrest in combinatie met een taakstraf. Ook wordt de enkelband gebruikt als laatste fase van een gevangenisstraf. Hij dient niet om een voorlopige hechtenis of een celstraf te vervangen. In heel 2021 droegen in totaal ruim 3.600 personen een enkelband. Dat waren er ongeveer evenveel al het jaar daarvoor.
Justitie legt uit hoe de enkelband werkt (bron: Rijksoverheid):