Dit zijn de meest populaire Brabantse babynamen

5 januari 2023 om 11:46 • Aangepast 16 januari 2023 om 15:24
nl
Noah en Emma zijn de populairste babynamen in Brabant van 2022. Dat meldt de Sociale Verzekeringsbank donderdag. Ook landelijk gezien kwamen deze namen het afgelopen jaar het meest voor. Vorig jaar kozen Brabanders Finn en Julia nog het meest, deze namen staan nog wel altijd in de Brabantse top tien.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Na Noah staat Lucas op plek twee en Finn op plek drie van de jongensnamen in onze provincie. Saar (2) en Sophie (3) maken de top drie bij de meisjesnamen voor Brabant compleet.

De top 10 populairste babynamen in Brabant (tekst gaat verder onder afbeelding):

De populairste babynamen in Brabant 2022.
De populairste babynamen in Brabant 2022.

Landelijk gezien zijn de meest gekozen jongensnamen (na Noah), de namen Liam en Luca. Bij de meisjes zijn Julia en Mila de twee namen die de landelijke top 3 compleet maken.

Korte namen, drie of vier klanken
Volgens Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht, zijn Noah en Emma al jaren populair in veel Europese landen. "Korte namen met niet meer dan vijf letters en drie of vier klanken blijven de boventoon voeren", aldus Bloothooft.

In onderstaand kaartje is te zien welke namen het meest populair zijn in de verschillende provincies.

Wachten op privacy instellingen...

Voor het samenstellen van de lijst gebruikt de Sociale Verzekeringsbank de unieke namen met hun eigen spelling, ze kijken hoe vaak de namen zijn gegeven in het jaar. Namen met verschillende schrijfwijzen tellen ze niet bij elkaar op.

Genderneutrale namen
De Sociale Verzekeringsbank publiceerde dit jaar ook voor het eerst de meest gekozen genderneutrale naam van 2022: Sam. De naam werd landelijk gezien het meest gekozen: 581 baby’s in het land kregen deze naam, waarvan 86 meisjes en 495 jongens. Op nummer twee staat de naam Isa, nummer drie is Bo.

LEES OOK: Dit waren in 2021 de populairste babynamen in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!