Vrijwilligers scheppen drieduizend boompjes uit de polder in Vught

6 januari 2023 om 15:21 • Aangepast 16 januari 2023 om 16:05
nl
Zo'n twintig vrijwilligers waren vrijdagochtend druk in de weer op de Gement in Vught. In het natuurgebied trekken ze boompjes van zo'n twee meter uit de grond. Deze worden later op nieuwe plekken geplant, waar ze uit kunnen groeien tot bossen. Het is de start van de Oogstdriedaagse, georganiseerd door MeerBomenNu. Het doel: jaarlijks één miljoen bomen planten in Brabant.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Na een korte uitleg over hoe je het beste bomen uit de grond haalt, konden de vrijwilligers van start. De eer om de allereerste boom uit de grond te oogsten, was aan gedeputeerde Hagar Roijackers. Na wat wroeten met de schep, haalde ze een flinke stek van een berk eruit. "Het ging heel goed. Het was wat zwaar om te doen, maar ook erg leuk", zegt ze.

Daarna gingen de andere vrijwilligers ook aan de slag, gewapend met een grote gele schep.

Alle piepjonge berken die in het poldergebied staan, mogen weg. Zo kan de heide weer bloeien en krijgen de bomen een nieuwe plek. "Als het hier vol staat met bomen, groeit alles dicht en kan deze heide niet overleven", legt Stijn Mertens van MeerBomenNu uit. "Natuurmonumenten wil de heide weer een kans geven om te groeien. Normaal gesproken zouden deze bomen weg worden gemaaid. Dat vinden we zonde, dus wij komen ze zelf weghalen."

De berkjes van zo'n twee meter lang worden allemaal op een aanhanger gelegd. Aan het einde van de dag gaan ze naar een nieuwe plek voor een tweede leven. "De bomen gaan gratis naar bijvoorbeeld boeren of voedselbossen. Plantlocaties kunnen zichzelf aanmelden en planten daar zelf de bomen. Die van vandaag gaan naar het voedselbos van Klein Groenrijk in Cromvoirt."

In totaal worden vrijdag zo'n drieduizend bomen uit de grond gehaald. Dit is slechts het begin van een groter plan. MeerBomenNu wil jaarlijks minstens één miljoen bomen planten in Brabant. "Deze boompjes zijn dus hard nodig", zegt Mertens.

Gedeputeerde Roijackers benadrukt het belang van deze dag. "Op deze manier zorgen we dat Actieplan Brabantse Bomen ook echt gerealiseerd gaat worden: in 2030 dertienduizend hectare aan bos en veertig miljoen bomen extra in Brabant." Een groot doel, maar wel haalbaar. "Je moet het klein doen, met dit soort initiatieven. En groot door bijvoorbeeld samen te werken met bomenkwekers en telers."

Dat er vrijdag zo veel mensen meehelpen, noemt Roijackers fantastisch. "Afgelopen jaren zijn er al miljoenen bomen gezaaid op deze manier, dus MeerBomenNu is al succesvol."

"Komende jaren gaat dat alleen nog maar meer worden. Er zijn heel veel mensen die iets willen doen voor de natuur. En al heb je maar één uur te geven, dan kun je al aan de slag." Ook Mertens is blij met de opkomst: "Het is geweldig om te zien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!