Dubbel zoveel dierproeven bij testbedrijf Charles River
Het testbedrijf Charles River in Den Bosch maakt deel uit van een wereldwijd bedrijf met meer dan 17.000 medewerkers en 90 vestigingen in 20 landen. De onderneming gebruikt proefdieren om onder meer medicijnen, medische zalf en vaccins te testen. Omdat er steeds meer producten gemaakt worden die getest moeten worden, is het nodig om het aantal dierproeven uit te breiden en dus ook meer proefdieren te gebruiken, zegt het bedrijf.
"Daarnaast worden ook de veiligheidseisen steeds strenger”, legt directeur Erik Baltussen uit. “Voordat een product op de markt wordt gebracht, moet elk risico volgens politiek en wetgeving worden uitgesloten. Daardoor stijgt de vraag naar onderzoek.”
De komende vijf jaar mag Charles River 383.645 extra dieren gebruiken voor die testen. Het totaal aantal dieren dat het bedrijf mag gebruiken stijgt daardoor naar bijna 650 duizend. Er wordt vooral extra getest op ratten, maar ook op konijnen, vissen, honden en minivarkens.
“Er worden 650 duizend dieren gemarteld en vermoord.”
De Partij voor de Dieren is boos dat Charles River zoveel extra dieren mag inzetten voor proeven. “De overheid zet in op een dierproefvrije toekomst. En dan gebeurt er dit”, zegt Bossche fractievoorzitter Eileen Samshuijzen. “In onze ogen worden er 650 duizend dieren gemarteld en vermoord bij Charles River.”
Baltussen zegt dat er bij zijn bedrijf goed voor de proefdieren wordt gezorgd. "En ze zijn allemaal gezond. Maar natuurlijk willen we als bedrijf ook geen dierproeven doen als er geschikte en wettelijk geaccepteerde alternatieven zijn.” Maar daar gelooft de PvdD niets van. “In hun jaarverslag noemt Charles River dierproefvrijonderzoek een bedreiging voor het bedrijf”, zegt de fractievoorzitter van de politieke partij. “Dan kun je niet zeggen dat je het belangrijk vindt dat de transitie naar diervrijeproeven plaatsvindt.”
“Veel dierproefvrije alternatieven zijn nog niet goed genoeg.”
Maar volgens de directeur van Charles River doet zijn bedrijf juist al veel op het gebied van dierproefvrijonderzoek. “Wij doen al ruim twintig jaar onderzoek naar alternatieven en hebben hier sinds een paar jaar nieuwe laboratoria voor. We doen bijvoorbeeld onderzoek met dierlijke en menselijk cellen of computers”, zegt Baltussen.
“Maar veel dierproefvrije alternatieven zijn nu nog niet goed genoeg. Computers kunnen complexe kankermedicijnen of medicijnen die effect hebben op nakomelingen na een zwangerschap nu nog niet goed genoeg onderzoeken.” Daarom is Charles River nu nog wettelijk verplicht om dit soort medicijnen ook te testen op dieren.
Ondanks de huidige regelgeving vindt de Partij voor de Dieren dat het aantal dierproeven sneller omlaag moet. “Charles River verdient veel geld over de rug van dieren. Al die honden, katten en andere dieren zijn daar de dupe van. Dat moet stoppen”, zegt het Bossche raadslid. Woensdag protesteert Samshuijzen samen met Animal Rights bij Charles River om de uitbreiding te voorkomen.