Carnavalswagens bouwen is enorm duur geworden: 'Hij is dit jaar kleiner'

14 januari 2023 om 16:13 • Aangepast 16 januari 2023 om 08:51
nl
De prijzen van bouwmaterialen als staal, verf en piepschuim zijn enorm gestegen. En dat voelen ook de bouwers van carnavalswagens in hun portemonnee. Carnavalsvereniging We Zen Wir De Leste uit Wouw heeft daardoor zelfs het ontwerp van hun wagen al vier keer moeten aanpassen. "Hij is nu noodgedwongen een stukje kleiner dan we eigenlijk wilden."
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

De vonken springen van de slijptol en de lijmspuit maakt overuren. In de bouwhal van carnavalsvereniging We Zen Wir De Leste wordt keihard gewerkt. Bouwer Joost Lambrechts laat trots het resultaat zien. "Wij bouwen dit jaar een wagen gebaseerd op het thema van Jules Verne. Het wordt een bewegend vliegtuig met een ballon erop. En natuurlijk mag de piloot niet ontbreken."

Maar hoe trots ze ook op hun wagen zijn, eigenlijk had hij een stuk groter moeten worden. Joost laat een tekening van het originele ontwerp zien. "We waren van plan een grote wagen te bouwen. Maar we hebben al een paar keer concessies moeten doen. Uiteindelijk zijn we nu met de vierde versie bezig. Die is een stuk kleiner dan we eigenlijk wilden."

"Het is ongelooflijk hoe hard de kosten zijn gestegen."

Dat de wagen kleiner wordt, komt deels doordat er in coronatijd meerdere bouwers zijn gestopt. Maar de gestegen prijzen van bouwmaterialen vormen het grootste probleem. "Het is ongelooflijk hoe hard die zijn gestegen. Staal kostte voorheen een euro de kilo. Dat is nu twee euro. En de prijs van een rol foam is van 150 euro naar 220 euro per rol gegaan. En je hebt vijf tot zes rollen per wagen nodig." En dan heeft Joost het niet eens de forse prijzen van verf en lijm genoemd.

Ook de hoge energieprijzen zijn een probleem. Want de machines waarmee ze bouwen, verbruiken veel stroom. En omdat optochten in veel plaatsen al twee of drie jaar niet zijn doorgegaan, hebben de bouwclubs ook geen start- en prijzengeld kunnen verdienen. Dit alles bij elkaar opgeteld, maakt voor veel carnavalsverenigingen het bouwen van een optochtwagen steeds lastiger.

"We moeten recyclen. De piloot was op een van onze eerdere wagens een Mexicaan."

Stichting Carnaval Roosendaal gaat daarom met hulp van de gemeente een fonds oprichten om de bouwclubs te steunen. Het geld moet uit het potje Covidgelden Cultuur komen, vanwege misgelopen inkomsten en doorlopende kosten van de bouwclubs. Daarmee willen ze de toekomst van de Tullepetaonse optocht veiligstellen. Hoeveel de bouwers precies krijgen weten ze nog niet, maar ze zijn blij met elke steun. "We hopen op een flinke duw in de rug. Dat hebben we hard nodig. Anders zijn er denk ik over een paar jaar geen wagens meer."

En wie weinig geld heeft, moet slim zijn. De bouwers van We Zen Wir De Leste proberen daarom onderdelen van oude wagens opnieuw te gebruiken. Joost legt uit: "De piloot was op een van onze eerdere wagens een Mexicaan. We hebben de neus wat kleiner gemaakt en zijn kapsel verruild voor een vliegeniershoedje. Zo krijgt 'ie en tweede leven. En misschien straks wel een derde," besluit Joost lachend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.