Chauffeurs staken donderdag en vrijdag: pas laat duidelijk of bus rijdt

18 januari 2023 om 10:16 • Aangepast 26 januari 2023 om 13:37
nl
Wil je donderdag of vrijdag met de bus op pad, hou dan rekening met uitval van bussen. Duizenden buschauffeurs in het streekvervoer leggen die twee dagen het werk neer. Dat meldt vakbond FNV na een cao-overleg waarin de bonden en werkgevers niet tot een akkoord konden komen. Volgens vervoerders Arriva en Hermes is pas op het laatste moment duidelijk welke lijnen uitvallen.
Profielfoto van ANP & Sandra Kagie
Geschreven door
ANP & Sandra Kagie

Vakbond FNV stelt dat er donderdag en vrijdag vrijwel geen bussen of regionale treinen zullen rijden van andere maatschappijen dan de NS.

Voor onze provincie betekent dit volgens de vakbond dat buschauffeurs van Arriva staken in Oost- en West-Brabant. Er zijn actiebijeenkomsten in: Den Bosch, Tilburg, Uden, Waalwijk, Bergen op zoom, Breda, Baarle-Nassau, Oosterhout en Roosendaal. Chauffeurs van Hermes leggen in Zuidoost-Brabant het werk neer. In die regio zijn er acties in Eindhoven, Helmond, Reusel en Valkenswaard.

Qua treinen in onze provincie heeft de staking gevolgen voor de Arriva-verbinding tussen Nijmegen en Roermond, door het Land van Cuijk.

Welke ritten vallen uit?
"Pas op het laatste moment is duidelijk of er ritten uitvallen door de staking", geeft Arriva aan. "Als dat het geval is, wordt dat zo snel mogelijk verwerkt in alle reisplanners- en apps." Het advies aan reizigers is vanwege de onvoorspelbaarheid gebruik te maken van ander vervoer.

"Wij weten helaas pas kort van tevoren welke ritten uitvallen", zegt collega-vervoerder Hermes. "Plan je reis daarom kort van tevoren", luidt het advies aan reizigers. Bij eerdere stakingen lukte het volgens de vervoerder om gemiddeld ongeveer zeventig procent van de dienstregeling gewoon te laten rijden.

Cao voor 13.000 medewerkers
Alleen in NS-treinen en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt donderdag en vrijdag niet gestaakt. Dat personeel heeft eigen cao's. Onder de cao streekvervoer vallen 13.000 medewerkers en duizenden daarvan zijn lid van de bond.

Het CNV doet waarschijnlijk niet direct mee aan de staking, hoewel deze vakbond met 2200 leden bij de ov-bedrijven 'inhoudelijk op één lijn' zit met de FNV. Het CNV moet eerst aan leden vragen of ze actie willen voeren, en die peiling kost enige tijd.

"De FNV had nog een lopend conflict, maar wij nog niet. Daarom moeten we eerst een ledenraadpleging houden", zegt een woordvoerder. Hij houdt er wel rekening mee dat de achterban zich later ook bij de acties aansluit.

Eerder ook al staking
In september en oktober legden stakers het streekvervoer verspreid over het hele land ook al plat. Eigenlijk zou er in het najaar nog een vierdaagse landelijke stakingsreeks komen, maar die werd afgeblazen toen het cao-overleg met de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) werd hervat.

De partijen zaten in de nacht van dinsdag op woensdag tot diep in de nacht om de tafel, maar konden niet tot een akkoord komen.

VWOV verklaarde na de onderhandelingen dat de vakbonden ondanks een 'bovengemiddeld hoog loonbod' van 8 procent het overleg hebben afgebroken. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag betwist dat, en zegt dat de partijen simpelweg in een impasse terechtkwamen over onder meer die loonsverhoging, de duur van een nieuwe cao en maatregelen om de werkdruk in het streekvervoer te verlagen.

LEES OOK: Chauffeurs van bussen leggen de hele dag het werk neer in Brabant

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!