Deze winkels verdwenen ook uit het straatbeeld, net als de Bristol

3 augustus om 11:32 • Aangepast 3 augustus om 12:50
nl
Schoenenwinkel Bristol verdwijnt uit het straatbeeld. De winkel kan in ons land het hoofd niet boven water houden door de nasleep van de coronacrisis en doordat klanten minder te besteden hebben. De ongeveer tachtig winkels sluiten binnenkort. Met Bristol verdwijnt er opnieuw een bekende naam uit de Nederlandse winkelstraat. In dit overzicht zie je welke winkels met Brabantse wortels in de loop der jaren de deuren sloten.
Profielfoto van Mariëlle Bijlmakers
Geschreven door

Edah

Een Edah-klant verlaat het pand - met een oude (ook verdwenen) Super de Boer-tas (foto: ANP).
Een Edah-klant verlaat het pand - met een oude (ook verdwenen) Super de Boer-tas (foto: ANP).

In de supermarktenwereld is het al decennia een komen en gaan van bedrijven. Ooit had ieder dorp wel een Vivo, Vendet of Edah. Zij maakten plaats voor Torro, Super de Boer en Emté, die - je raadt het al - ook alweer ingenomen zijn door Konmar en C1000, die op hun beurt werden omgebouwd tot de supermarkten van nu.

De Vendet kwam in de jaren 60 en was een supermarktformule van Vendex International. Het waren winkels in kleine en middelgrote steden. Een kwart van de waren was voedsel en driekwart waren andere artikelen, uit het Vroom & Dreesman-assortiment. In Brabant waren er vestigingen in Tilburg, Eindhoven, Waalwijk, Valkenswaard, Oosterhout en Uden.

Torro

De Torro in Veghel in 1983 (foto: BHIC).
De Torro in Veghel in 1983 (foto: BHIC).

We blijven nog even bij de supermarkten. Een decennium na de Vendet, kwam de Torro-formule. Baanbrekend destijds, omdat je bij deze winkel (de eerste stond op het Wagnerplein in Tilburg) voor de deur kon parkeren. De winkels waren gigantisch en hadden een aparte bakkerij, bloemist, slager, slijterij en mini-restaurant binnen de gelederen, het was echt een belevenis om hier te shoppen.

Harense Smid en V&D

Een gesloten filiaal van de Harense Smid in Eindhoven (foto: ANP).
Een gesloten filiaal van de Harense Smid in Eindhoven (foto: ANP).

Zulke veranderingen zijn niet alleen aan supermarkten voorbehouden. Andere winkelketens, die in veel steden een bekend verschijnsel waren, bestaan inmiddels niet meer. Giraffe was tot in de jaren '90 een winkel in huishoudelijke artikelen à la Blokker. De V en D's waren niet Brabants, maar ze waren tot 2015 wel aanwezig in bijna alle grote steden. In datzelfde jaar viel ook het doek voor elektronicaboer De Harense Smid, dat was gestart in 1827 in Haren bij Oss.

Kijkshop

Kijken deed je met de ogen in de Kijkshop (foto: ANP).
Kijken deed je met de ogen in de Kijkshop (foto: ANP).

De Kijkshop begon lange tijd geleden in Den Bosch met een heel eigen formule. Doordat ze van alle producten maar één exemplaar in de winkel - vaak achter glas - hadden, konden ze op een kleine oppervlakte relatief veel producten verkopen. Je moest een briefje invullen, dan stuurden ze bij de kassa een opdracht naar het magazijn, waar de juiste producten voor de klant werden gezocht.

Internet en online winkelen

Cd's in de rekjes, dat was toen (foto: ANP).
Cd's in de rekjes, dat was toen (foto: ANP).

Door de komst van muziekstreamingdiensten op internet verdween bijna een heel genre: de muziekwinkel. De Free Record Shops van Hans Breukhoven gingen failliet. Ook boekenwinkels gingen massaal onderuit, maar dat hoeft niet alleen door online winkelen te komen, mismanagement van keten Polare wordt ook aangehaald als mogelijk oorzaak. Videotheken moesten het ook voor gezien houden, al is Videoland sinds 2010 doorgegaan als video-on-demanddienst.

Piet Kerkhof

De hoofdvestiging van Piet Kerkhof in Dongen.
De hoofdvestiging van Piet Kerkhof in Dongen.

Naast boodschappen, elektronische apparaten en cd'tjes, mocht onze outfits er de afgelopen decennia natuurlijk ook niet onder lijden. De Piet Kerkhof, een kledingketen uit Dongen, is jarenlang een icoon geweest in het straatbeeld met winkels door heel Nederland. Wat begon als een schoenenwinkel, breidde uiteindelijk uit naar een veelzijdige modewinkel.

Rond de eeuwwisseling begon de teloorgang van het Kerkhof-imperium. Eigenaar Piet Kerkhof overleed in 2002, toen het faillissement van de zaak al langzaam in gang was gezet. Tien jaar later, in 2012, waren alle filialen definitief gesloten.

Andere winkels die je misschien hebt gemist

  • AC Restaurants
  • IT's
  • Bart Smit
  • Europatuin
  • Hoyng
  • Het huis opticien
  • Megapool witgoed en elektronica
  • Marca (kledingwinkels)
  • Bata schoenenwinkels

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!