Video

'Laat oud-criminelen werken, papiertje van goed gedrag niet van deze tijd'

23 januari 2023 om 12:00 • Aangepast 31 januari 2023 om 14:37
nl
Als werkgevers te streng zijn met eisen over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) dan levert dat risico’s op voor de maatschappij. Daarvoor waarschuwen Eindhovense jongerenwerkorganisaties tegen Spot On Stories en Omroep Brabant: "Als iemand de gevangenis uitkomt, alleen maar belemmeringen ervaart en geen VOG krijgt, stoot je diegene af. Dan wordt iemand weer richting criminaliteit getrokken. Door iemand aan het werk te zetten, bescherm je juist de maatschappij."
Profielfoto van RedactieProfielfoto van Spot on Stories
Geschreven door

Een zedendelinquent die komt te werken op de kinderopvang – het is het ultieme schrikbeeld. En een vaak genoemd voorbeeld van een situatie die je als werkgever kan voorkomen met een VOG: een verklaring waaruit blijkt dat iemands justitiële verleden geen bezwaar vormt voor een baan of stage.

Niet van deze tijd
Toch werken te strenge eisen averechts, ziet Mostafa Abdelsamie, oprichter van Stichting Jeugdcoach: "Als je een paar jaar hebt gezeten, heb je tijd gehad om heel goed na te denken. Daar wil je op een positieve manier gebruik van maken. Als iemand naar buiten komt, alleen maar belemmeringen ervaart en geen VOG krijgt, stoot dat diegene af. Door iemand aan het werk te zetten, bescherm je juist de maatschappij."

De VOG is niet meer van deze tijd, vindt ook Hilal Makhoukhi. Hij is oprichter van CurrentWerkt, een uitzendbureau voor ex-gedetineerden. Zijn uitzendkrachten staan te trappelen om aan de slag te gaan, maar de VOG-eis houdt vaak veel deuren gesloten. Zonde, vindt Makhoukhi: "Neem de zorg, daarin hebben we heel veel mensen nodig. Mensen willen gewoon veel geld verdienen. Dat kan als je veel uren maakt in de zorg. Dan zou ik zeggen: wees wat coulanter met die VOG."

Tekst gaat verder onder de video

Veroordeling voor geweld
Dynamo Jeugdwerk, onderdeel van Lumens, werkt zelf ook met de VOG. Susan van de Wittenboer van Lumens: "Je wil wel zekerheid inbouwen en bescherming bieden." Maar als iemand geen VOG krijgt, betekent dat voor haar niet einde verhaal: "We bepalen dan met het managementteam of we een jongere wel of niet plaatsen als vrijwilliger. En zo ja, hoe je de risico’s zo klein mogelijk houdt en iemand goed blijft volgen. Dat werkt vaak prima."

Ook bij Stichting Baass hanteren ze de VOG met flexibiliteit. "We kijken naar het delict en het soort werk", vertelt medeoprichter Syl van Beek. "Als iemand bijvoorbeeld is veroordeeld vanwege geweld, maar bij een bank alleen maar met vertrouwelijke informatie gaat werken en niet met klanten, dan schuurt dat niet." Volgens Van Beek zijn er maar twee dingen écht onbespreekbaar: als iemand psychotisch kan worden of als iemand een zedendelinquent is.

Levenslang
Justis, de overheidsinstantie die beslist of iemand een VOG krijgt, laat via een woordvoerder weten dat slechts een klein percentage van de jongeren geen VOG krijgt. Wel blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) dat een deel van de jongeren die vrezen geen VOG te krijgen, deze niet eens proberen aan te vragen. "Dit is onwenselijk. Justis steekt daarom veel energie in voorlichting aan onder andere jongeren."

De gemeente Eindhoven zegt in een reactie te gaan onderzoeken in hoeverre belemmeringen door de VOG een probleem vormen in Eindhoven.

LEES OOK: Veel zorgen onder Brabantse docenten over jeugdcriminaliteit

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!