Nieuwe stap in drugsdumpingen: lab loost afval via pijpleidingen in put
Volgens de provincie lagen aan de Bergdijk in Someren twee duizendlitervaten ingegraven onder de grond. Er waren gaatjes in gemaakt, zodat alles wat je er in pompte, er uit kon sijpelen. Rondom de vaten lag grind.
Aan de grote vaten zat een pijpleiding vast. Die liep naar het lab aan de Bergdijk dat daar kort voor kerstmis 2020 is ontdekt. De verdachten zijn onlangs veroordeeld.
Bomen
Vrijdagochtend brachten Tweede Kamerleden en dijkgraven een werkbezoek aan Halsteren. Daar ligt in een bosgebied ook een beruchte drugsput. Andere lozingsputten zitten zijn ontdekt in Neerkant en in Rijsbergen. Tijdens het werkbezoek werd duidelijk dat ze daar al snel starten met de schoonmaak van het terrein.
In Halsteren worden nog voor 15 maart, dus voor de start van het broedseizoen, de bomen gekapt rond de put. Daarna wordt een deel van de zandheuvel met put afgegraven. Er worden naar schatting 37 zeecontainers met vervuilde grond uit gehaald. Het verontreinigde grondwater wordt met pompen weggehaald. Gifstoffen zitten tot bijna zeven meter diep, tegen een kleilaag aan. En in de wijde omgeving zijn ook afvalstoffen gemeten uit een lab, vermoedelijk een cocaïnewasserij.
De kosten zijn nog onbekend maar er wordt gesproken over zeker enkele ' tonnen'. Er is vaker gewaarschuwd dat het wel eens de duurste drugsschoonmaak ooit kan worden in ons land
In Rijsbergen starten de werkzaamheden in juni. In Someren en Neerkant begint de schoonmaak van de bodem in september.
Meer geld
Er is vanaf dit jaar landelijk meer geld beschikbaar voor terreineigenaren die drugsafval moeten opruimen. Dat was eerst 25.000 euro maximaal. Vanaf dit jaar is dat opgeschroefd naar maximaal 200.000 euro. Er is een potje vanuit Den Haag bijgekomen. Brabant is de grootste 'afnemer' van de subsidie.
Soms zijn het particulieren die gedupeerd zijn. In Halsteren is dat bijvoorbeeld Brabants Landschap. Burgemeester Frank Petter waar Halsteren onder valt, was vrijdag duidelijk: "De enigen die aansprakelijk zijn voor deze drugsput, zijn de criminelen."
In de praktijk komen criminelen er vaak mee weg. Een dumper is bijna nooit te achterhalen.
Jerrycans
Het aantal 'klassieke' drugsdumpingen daalt. In 2018 waren er nog ruim honderd dumpingen in Brabant, vorig jaar waren er enkele tientallen plekken waar jerrycans en vaten opdoken. Waardoor die daling komt is onduidelijk. De politie denkt niet dat er minder gedumpt wordt maar dat het op andere manieren gebeurt. Zo recyclen criminelen mogelijk grondstoffen of ze lozen chemicaliën in beken en rivieren, waardoor het wegstroomt en verdunt.
Laboranten maskeren ook chemische stoffen door ze eerst te neutraliseren en dan weg te spoelen via het riool. Dat kregen de bestuurders te horen op de rioolwaterzuivering net buiten Halsteren. Die zuiveringsinstallaties krijgen soms ook chemisch afval binnen uit een lab maar het blijft zeldzaam. Er zijn maar een paar gevallen bekend: Baarle Nassau in 2016 en 2017 en Soerendonk in 2018.
Drugsputten komen vaker voor de voorbije jaren. Someren is voorlopig de vierde. "We weten niet of het de laatste zal zijn, ik vrees van niet", zei de Brabantse provinciebestuurder Annemarie Spierings.
LEES OOK:
Drugsafval gedumpt: zo wordt het (voor veel geld) opgeruimd
Harry de hovenier de cel in voor speedlab in zijn schuur
Toon (91) is overleden, maar het bekvechten over drugsdumping gaat door