Syrische ‘SRV-wagen’ maakt mensen blij op het azc in Budel

4 februari 2023 om 12:00 • Aangepast 6 februari 2023 om 09:28
nl
Het busje van Mohammed Alrashed is een van de wapens van het asielzoekerscentrum in Budel om de overlast in de omgeving terug te dringen. Mohammed komt drie keer in de week met zijn ‘SRV-wagen’ om de bewoners te voorzien van vers eten. De hoop is dat hierdoor minder mensen lopend naar het dorp gaan voor boodschappen.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Het is de laatste tijd weer rustig op het azc in Budel. Tenminste, dat vindt omgevingsmanager Bert Scholtes. “Er gebeurt natuurlijk wel eens wat, dat is niet te voorkomen. We hopen dat er minder mensen naar het dorp gaan als ze gewoon op het azc boodschappen kunnen doen. Hopelijk is het dan makkelijker om overlastgevers eruit te pikken en aan te pakken.”

Scholtes maakt zich geen illusies. "Mensen die uit stelen willen gaan, gaan uit stelen. Of mensen die overlast willen veroorzaken, zullen dat blijven doen. De boodschappenwagen van Mohammed zal dat niet kunnen voorkomen."

Over anderhalve maand wil Scholtes met de contactpersonen in de omgeving gaan evalueren of het iets scheelt. De omgeving van het azc in Budel is de overlast van de afgelopen jaren zat. Vorig jaar kwam het azc regelmatig negatief in het nieuws na een serie aan steekpartijen. De gemeenteraad van Cranendonck wil dat het azc sluit in 2024.

"Mensen vinden hartstikke heel leuk dat ik er ben."

Mohammed hoopt dat zijn busje vol met Arabische producten mensen op het azc gelukkig zal maken. “Mensen vinden het hartstikke leuk dat ik er ben”, zegt hij. Mohammed vluchtte zelf ook uit Syrië, maar hij verbleef nooit in Budel. “Ik ben wel op zeven plekken geweest voordat ik in mijn huis in Weert terechtkwam", blikt hij terug.

Daar heeft Mohammed een winkeltje in Arabische producten. “Maar in Weert wonen niet genoeg Arabische mensen, dus ik ben erg blij dat ik hier kan staan. Zo kan ik ook goed rondkomen voor mijn kinderen.”

Mohammed doet dus goede zaken op het azc. Hij wilde eigenlijk een vergunning voor een winkeltje buiten de deuren, maar dat mocht niet. “Nu kan ik wel op het terrein staan, we hopen dat we straks vijf dagen in de week kunnen komen.”

"Normaal gesproken moeten we zeven kilometer naar het dorp lopen"

Een van zijn klanten, Ahmed uit Syrië, is blij met het busje. “Normaal gesproken moeten we zeven kilometer naar het dorp lopen. Ik vind het erg leuk dat ik nu hier boodschappen kan doen.” Het is druk bij het busje. “Dat komt door het vrijdagmiddaggebed”, zegt Mohammed. “Mensen komen daarna meteen hier naartoe.”

Mohammed probeert zijn klanten, die veelal nog in de procedures moeten wachten, ook wat ondersteuning te bieden. “Ik zeg altijd, leer de Nederlandse taal. Dat is echt zo belangrijk. Daar begint alles mee.”

Zijn klanten komen voornamelijk uit Syrië. Op zoek naar iets van thuis, dat ze niet in de Nederlandse supermarkt kunnen krijgen. Het brood en de rijst van Mohammed zijn populaire producten. De meeste bewoners vinden het Nederlandse brood niet zo lekker, dus het brood van Mohammed is Arabisch. “Ook de rijst is anders”, zegt hij. “Als wij kip met rijst maken, gebruiken we speciale rijst. Mensen vinden het fijn dat ze dat hier kunnen krijgen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.