Is het een wolf of toch een wolfhond? Zo zie je het verschil
Net voor kerst werd een wolf gespot bij de Boshoven in Baarle-Nassau. Althans, het dier leek op een wolf, maar was het niet. Het ging om een Saarlooswolfhond oordeelden experts.
De verwarring is logisch, want zo’n Saarlooswolfhond lijkt sprekend op een wolf, maar is een kruising van een wolf met een herdershond. De vacht is iets lichter en de staart krult wat meer.
Bloedverwanten
Honden stammen af van de wolf. Bij de meeste rassen gaat het bloedverwantschap met de wolf honderden tot duizenden jaren terug in het verleden. Wolfhonden zoals de Saarlooswolfhond zijn ‘pas’ in de twintigste eeuw gefokt. Hun DNA is voor 70 procent afkomstig van de herdershond en voor 30 procent van de wolf.
Behalve de Saarlooswolfhond is er nog de Tsjechoslowaakse Wolfhond, eveneens een doorgekruiste versie van de wolf en de Duitse herder. Andere honden die veel weg hebben van een wolf zijn de Tamaskan en Indian Dogs.
Maar hoe weet je nu of het om een wolf of om een hond gaat?
Bij een schuwe, eenzame, onopvallend getekende hond die met een weinig beweeglijke staart rondloopt in het buitengebied zou het evengoed om een wolf kunnen gaan. De kop van de wolf is tamelijk contrastrijk, dus met een groot verschil tussen lichte en donkere kleuren, met veel wit rond de bek. De oren zijn niet zo groot als bij veel honden. Wolfhonden zijn meestal nog witter en contrastrijker dan wolven. Kortom, ze zijn bijna alleen van elkaar te onderscheiden door deskundigen.
Een pootafdruk van een wolf is nauwelijks te onderscheiden van die van een hond. Gemiddeld is hij wat smaller dan bij de hond.
Hoe een wolf te herkennen:
- Wit om de bek
- Korte, hangende en dikbehaarde staart
- Contrastrijke tekening
- Brede kop, oren ver uit elkaar
- Oren zijn driehoekig met afgeronde top
- Lange poten
- Rechte rug
Zo zien wolfhonden er uit:
- Lichter van kleur
- Meer krul in de staart
- Grotere oren
- Slankere kop