Thijmen (15) is slechtziend, maar snijdt gewoon het brood bij de bakker
Thijmen is bij de officiële opening van de huiskamer van Gassel. Ook daar werken kinderen van de speciale school voor blinde kinderen Visio in Grave.
Het is een horecagelegenheid, maar dan zonder commercieel doel. Dorpsbewoners kunnen er een kopje koffie drinken voor de scherpe prijs van één euro. En ze worden bediend en geholpen door blinde en slechtziende kinderen van Visio.
"Ik ben gewoon mijzelf."
Ruim tien blinde en slechtziende kinderen gaan aan de slag bij de bakker en de huiskamer. De werkervaring die ze opdoen moet hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten, want nog geen dertig procent van de blinden in Nederland heeft een betaalde baan.
De 17-jarige Kiki werkt ondanks haar handicap al in de horeca in het weekend: "Ik ben gewoon mijzelf. Ik werk dan niet in de bediening maar in de keuken en dat gaat goed."
In Gassel heeft ze al een lunch verzorgd voor ouderen en koffie en thee ingeschonken en ook dat ging zonder ongelukken. "Heel erg leuk om zo een beetje ervaring op te doen, voordat je in de normale wereld terechtkomt."
"Onze leerlingen kunnen meer dan mensen vaak denken."
Directeur Jeanine Petronilia van Visio: "Met dit project willen we de mensen laten zien dat onze leerlingen meer kunnen dan mensen vaak denken en zo hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten", zegt Er zijn wel hulpmiddelen. Zo hebben de leerlingen een sprekende weegschaal, als ze in de keuken iets moeten wegen en weten ze precies waar en hoe de tafels staan. De kansen van leerlingen in de samenleving vergroten, dat is voor Petronilia de grote drijfveer voor dit project.
De inzet van blinden en slechtzienden past goed bij de Huiskamer van Gassel, zegt voorzitter Cor van Boekel van het dorpsservicecentrum. Dat centrum is uniek en met veel idealisme tot stand gekomen. Het is betaald door de 1200 inwoners van het dorp. Er zaten al een bakker, een bibliotheek, een kapper en snackbar en nu is daar de huiskamer bijgekomen.
"Deze ruimte heeft acht jaar leeg gestaan. Wij wilden er geen commerciële invulling aan geven", zegt Paul. Met de huiskamer, waar bewoners iets kunnen drinken of een appelflap kunnen eten, is dat gelukt. En dat de blinde leerlingen van Visio geen brokkenmakers zijn wordt meteen duidelijk in de praktijk. Want terwijl Paul zijn verhaal doet, komt een meisje van Visio beleefd vragen of we een taartje lusten. En de bediening, die is gewoon perfect!