Berend (26) en het bijzondere verhaal achter zijn tatoeage
Berend heeft die stamcellen inmiddels zo'n drie jaar geleden gedoneerd. “Dat vond ik zo overweldigend dat ik er een tattoo van wilde laten zetten. Zeker nadat ik hoorde dat hij door mijn stamcellen nu nog steeds leeft.“ Berend heeft daarom in morsecode ‘man20’ op zijn arm laten zetten.
"Toen dacht ik: oke, let’s go. Ik meldde me meteen aan.”
Destijds was hij een stuk jonger dan nu. Waarom wilde Berend toen al stamcellen doneren? “Ik had via-via gehoord dat er een heel erg groot tekort aan mannelijke donoren was. Toevallig hielden studenten op mijn school destijds een actie om aandacht te vragen voor dat tekort. Toen dacht ik: oké, let’s go. Ik meldde me meteen aan.”
Het is erg belangrijk dat er heel veel donateurs zijn, zo legt Berend uit. Dat komt omdat het erg moeilijk is om een goeie match te vinden. De kans is 1 op 50.000 dat er zo'n match gevonden wordt. “Heel veel mensen die zich aanmelden krijgen nooit een oproep. De kans dat dat gebeurt is echt heel erg klein. Maar het is alsnog belangrijk je aan te melden. Het is vaak letterlijk een kwestie van leven en dood.”
Er ging best wel wat tijd overheen voordat Berends stamceltransplantatie plaatsvond. Eerst moesten er een boel tests gedaan worden. Vijf dagen voor de ingreep moest Berend bovendien zware medicatie slikken. Dat was volgens Berend wel heftig af en toe. "Die dagen offer je eigenlijk op. Maar dat is het waard. Want met die vijf dagen redde ik wel een mensenleven."
"Het ging meestal over mijn eigen veiligheid."
Bovendien werd er veel gedaan zodat hij zich veilig zou voelen, verklaart Berend. "Ik mocht ieder moment afhaken als ik dat wilde. De artsen hebben me ook heel erg goed gecheckt. Hartfilmpjes, longfoto's: alles werd uitgezocht. Niet alleen voor degene die mijn stamcellen kreeg. Het ging meestal vooral over mijn eigen veiligheid.”
Op dit moment komen er heel veel donoren bij na een oproep van PSV-perschef Thijs Slegers, die na een stamceltransplantatie alsnog te horen heeft gekregen dat hij niet meer te redden is. “Ik zit hier trots, maar ik zit ook wel met een dubbel gevoel", doelt Berend op de uitzichtloze situatie van Thijs. "Ik ben blij dat ik het mocht doen en dat het bij die man van twintig wél gelukt is”, besluit Berend.
LEES OOK:
Nieuwe stamceldonoren stromen binnen: dit staat je te wachten
Kuip applaudisseert voor ernstig zieke PSV-perschef Thijs Slegers