Carnavalsoptocht Bergeijk afgelast: 12 van de 15 deelnemers haken af

7 februari 2023 om 15:16 • Aangepast 8 februari 2023 om 13:49
nl
De zondagse carnavalsoptocht in Bergeijk gaat dit jaar niet door. Doorgaans doen ongeveer vijftien gezelschappen mee aan de bonte stoet. Dit jaar waren er maar twee inschrijvingen plus de deelname van de prinsenwagen. Twaalf deelnemers zijn dus afgehaakt. De coronacrisis heeft de optocht genekt, meent de lokale carnavalsstichting CV De Teuten.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Tijdens de coronacrisis werd de optocht twee jaar op rij afgelast. Daardoor zijn enkele gezelschappen uit elkaar gevallen. Andere groepen hebben er geen zin meer in of hebben de carnavalsmaterialen verkocht, zegt Stijn Gilsing van De Teuten.

"Als de optocht een paar jaar niet doorgaat, dan ruim je de schuur met bolderkar op."

"Dit jaar hebben we maar twee inschrijvingen, onder wie de fanfare. En dan heb je nog de prinsenwagen, een derde deelnemer. Dat is veel te weinig om een fatsoenlijke optocht te houden. We hadden hier veel kleine groepen die bijvoorbeeld een handwagen trokken. Denk aan een versierde bolderkar met een mooie leus erop en zeven kinderen, verkleed als kip in de bak. Als zo'n kar in het pad van de schuur in de weg staat en de optocht gaat een paar jaar niet door, dan ruim je die op. Samen met je carnavalsmaterialen. We denken dat daardoor dit jaar minder mensen mee willen lopen."

De twee deelnemers die wel wilden, worden overgeheveld naar de maandagse optocht (Bonte Stoet) in Groot Bergeijk, waarbij deelnemers uit verschillende dorpen door de regio lopen en rijden . "Ook de kinderoptocht op zaterdag gaat door, daar zijn meerdere scholen bij betrokken die deelnemers leveren."

"Weinig mensen hebben nog zin om 's avonds aan een wagen te bouwen."

Onduidelijk is of er volgend jaar nog een zondagse optocht wordt georganiseerd. "Dat gaan we nog bespreken. Carnaval is nog populair. Er zijn carnavalsvierders genoeg. Maar weinig mensen hebben tegenwoordig nog zin om 's avonds aan wagens voor de optocht te bouwen."

Ook in andere dorpen en steden heeft corona sporen achtergelaten. Mensen hebben hun lidmaatschap van bouwclubs opgezegd. Dat heeft gevolgen voor veel optochten. Zo rijden er normaal 20 tot 22 carnavalswagens door de straten van Eindhoven. Daar vallen er nu vijf tot zeven af. En in Someren gaat de optocht helemaal niet door.

Sommige bouwclubs zitten na de coronacrisis in de financiële problemen. Aan de ene kant zijn leden afgehaakt en komt er minder contributie binnen. Aan de andere kant zijn de bouwkosten flink gestegen. "Er deed hier maar één buurtvereniging mee met een grote wagen. Dus dat kan niet de reden zijn dat er zoveel deelnemers zijn afgehaakt," zegt Gilsing. "Er zijn gewoon steeds minder mensen die willen helpen."

LEES OOK:

Carnavalsoptocht verdwijnt niet zo snel maar corona laat wel sporen na

Carnavalswagens bouwen is enorm duur geworden: 'Hij is dit jaar kleiner'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!