Video

Als asielzoekers eenmaal worden opgevangen verdwijnen bezwaren vaak vanzelf

23 december 2023 om 11:00 • Aangepast 20 juni 2024 om 13:28
nl
Boze mails, inloopavonden met bezorgde inwoners en spandoeken. In Uden werd de afgelopen maanden flink geprotesteerd tegen de gang van zaken rondom de komst van asielzoekers in het Van der Valk Hotel. Toch blijkt koudwatervrees niet altijd nodig, bleek bij de komst van asielzoekers in andere gemeenten in Brabant. Als de (nood)opvang eenmaal open is verandert het sentiment vaak in positieve zin, zo blijkt uit documenten in handen van Omroep Brabant.
Profielfoto van Sanne HoeksProfielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Omroep Brabant bekeek gespreksverslagen, notulen en WhatsApp-gesprekken van alle Brabantse gemeenten. Ze geven een goed beeld van hoe gemeenten in de zomer van 2022 omgaan met de opdracht om asielzoekers uit Ter Apel op te vangen. Dat viel inwoners vaak rauw op het dak, maar in de meeste gevallen keerde al snel na de aankomst van de asielzoekers het sentiment.

Vlaggen en brandstichting
Bijvoorbeeld in Deurne. Daar kwam sporthal De Kubus in de zomer van 2022 in beeld voor een noodopvang voor 225 asielzoekers. Dat leidde tot heel wat weerstand, er werden ook protestvlaggen opgehangen. Zo is te lezen in een WhatsApp-gesprek tussen ambtenaren: "Na wat vervelende en intimiderende incidenten gisteren, zijn vanochtend de laatste vlaggen verwijderd", zo stond er.

Het bleef niet bij de vlaggen. Later werd er brand gesticht bij dezelfde sporthal. Hiervoor zijn inmiddels twee verdachten opgepakt. Het was bij de arrestatie volgens de politie destijds nog onduidelijk of de mogelijke opvang van vluchtelingen het motief was voor de brandstichting.

Samen spelen
In het WhatsApp-gesprek is te lezen hoe het sentiment compleet veranderde nadat de asielzoekers eenmaal in de sporthal waren aangekomen. Een rondje in de wijk levert ‘helemaal geen vervelende reacties’, op, zo schreef iemand. "Het allermooiste: er begonnen direct kinderen met elkaar te spelen", zo stuurde een van de ambtenaren. Ook krijgen ze berichten van mensen die knuffels en andere spullen willen geven aan de kinderen in de opvang.

De groepsapp in Deurne.
De groepsapp in Deurne.

'Slapen ze dan nu weer buiten?'
Ook in Moerdijk is het aanvankelijk onrustig. In de zomer van 2022 werd wethouder Pauline Joosten bedreigd via Facebook door de komst van asielzoekers. Later die zomer liepen de spanningen nog hoger op en werd gedreigd met brandstichting.

Maar ook in Moerdijk sloeg de sfeer na komst van de asielzoekers grotendeels om en is alles 'heel goed en rustig verlopen', zo bleek uit een rondgang van de gemeente in de buurt van de opvang. Na vertrek van de asielzoekers maakten sommige bewoners zich zelfs zorgen: "Slapen ze dan nu weer buiten?"

Eerst sceptisch, nu dagelijks praatje
In de gemeente Heeze-Leende werden honderd asielzoekers opgevangen in sporthal de Pompenmaker. Dat zorgde voor veel onrust in het dorp. Zo werden er spandoeken opgehangen met teksten als 'Liever koeien in de wei dan nog één asielzoeker erbij'. Ook op social media waren de reacties niet mals.

Maar toen de vluchtelingen er eenmaal waren, werden er juist een heleboel acties opgezet door allerlei vrijwilligers. Zo organiseerde De Oude Ambachten, een wagenbouwgroep voor de BrabantseDag in Heeze, een rondleiding. Een aantal asielzoekers bood vervolgens aan om te helpen bij het naaien van grote lappen stof voor de wagen van de groep.

Het crisisteam van de gemeente Heeze-Leende vatte het als volgt samen: "Mooi om te constateren dat de buurtbewoners die eerst sceptisch waren, nu zelfs dagelijks een praatje komen maken."

Zo ziet de opvang in het Van der Valk-hotel in Uden er van binnen uit.

Dit artikel verscheen in een eerdere versie in februari van dit jaar.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Er was veel te doen over de gang van zaken rondom de komst van de asielzoekers, hier lees je wat er in de afgelopen maanden gebeurde

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.