Enorm gangenstelsel van bever per toeval ontdekt in Maasdijk
Bij het uitgraven bleek dat de bever bezig was met het bouwen van een nestkamer in de dijk. Waterschap Aa en maas heeft veel last van de gravende bevers. De dieren hebben zich, nadat ze opnieuw werden uitgezet, succesvol over Nederland verspreid en maken overal holen en dammen.
De gravende bever levert niet direct gevaar op, maar bij hoogwater kan het wel problematisch zijn. "Als de dijk dan volloopt, raakt hij verzadigd. In het ergste geval zou een dijk dan kunnen bezwijken. Maar dat zal niet direct gebeuren", zegt Sjaak Daverveld, beverdeskundige bij waterschap Aa en Maas.
Een ander risico ontstaat tijdens het maaien van de dijk, zegt Daverveld. "Als de tractor op een gang rijdt, kan hij kantelen."
Dezelfde bever
In onze provincie hebben de bevers een voorkeur voor dode Maasarmen. Op dezelfde plek bij Haren haalde het waterschap vorig jaar ook al een gangenstelsel van achttien meter lang weg. Vermoedelijk was dat het werk van dezelfde bever. "Ze hebben een territorium. We gaan voorzichtig te werk, omdat de bever een beschermde diersoort is."
Steeds meer problemen door de bever
Bevers zorgen steeds vaker voor schade aan dijken, zegt Daverveld: "De schade en overlast neemt zienderogen toe. Het aantal meldingen verdubbelt per jaar wel. Niet alleen zijn er problemen voor dijken, maar ook in stedelijk gebied kan het misgaan. Als bevers gaan graven, kunnen er gaten ontstaan in straten."
Dijken worden verstevigd
Aa en Maas heeft de aangetaste dijk opnieuw voorzien van klei en een nieuwe grasmat ingezaaid. Vanaf komend najaar worden dijken langs de Maas in Brabant verstevigd. De Maasdijk bij Haren krijgt dan een damwand.
Op sommige plekken legt het waterschap hoogwatervluchtplaatsen voor bevers aan in de hoop dat de dieren de dijken dan met rust laten.