MH17-nabestaanden teleurgesteld dat onderzoek vliegramp wordt stilgelegd
De nabestaanden werden woensdagochtend als eersten geïnformeerd over het besluit van het Joint Investigation Team (JIT). Hoewel het onderzoeksteam wel meer informatie boven tafel heeft gehaald, is het te weinig om nieuwe verdachten te kunnen berechten in Nederland.
Ook de rol van Poetin is duidelijker geworden, maar hij kan op dit moment niet vervolgd worden volgens het Nederlands recht omdat hij staatshoofd is.
"Dit is voorlopig het einde."
Nabestaanden zijn vooral teleurgesteld. Zo ook Bart en Jeanne Hornikx uit Goirle die hun dochter Astrid en schoonzoon Bart Lambregts verloren bij de ramp. “Ik vind het heel erg jammer. Dit is voorlopig het einde", vertelt Jeanne.
"We hadden de stille hoop dat er vandaag nieuwe verdachten met voldoende bewijs voor een proces gepresenteerd zouden worden, maar helaas: het doek valt. Er blijven grote vraagtekens nu."
Anton Kotte uit Eindhoven heeft er een 'dubbel gevoel' over. Hij moet zijn zoon Oscar, zijn schoondochter Miranda en zijn kleinzoon Remco missen. "Enerzijds zie je dat ze uitvoerig onderzoek hebben gedaan, maar dat er te weinig bewijs is om nieuwe verdachten te kunnen vervolgen."
"De antwoorden op veel belangrijke vragen moeten uit Rusland komen."
Hij vervolgt: "Maar het is ook teleurstellend. Bijna negen jaar is er onderzoek gedaan. De antwoorden op veel belangrijke vragen moeten uit Rusland komen. Maar zij weigeren mee te werken."
Joyce de Roo uit Helmond verloor haar vader Joop. Ze had na de driedubbele veroordeling in november niet verwacht dat er nog nieuwe verdachten zouden worden gepresenteerd. Dat het onderzoek nu wordt stilgelegd, vindt zij niet erg. "Diegene die de opdracht heeft gegeven, moet veroordeeld worden", zegt De Roo verwijzend naar Poetin.
"Ik heb altijd al gedacht dat Poetin betrokken was."
Verrast over het bewijs tegen de Russische leider is ze niet. "Ik heb altijd al gedacht dat Poetin betrokken was. Maar ik vind het raar dat hij als staatshoofd niet vervolgd kan worden."
Ze hoopt, net als Anton Kotte, dat de zware aanwijzingen in de richting van de Russische president worden meegenomen in het proces dat nog loopt bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.
Kotte wil de moed niet opgeven. Hij hoopt dat er uiteindelijk meer verdachten in Nederland veroordeeld worden. "Ik hoop dat er ooit slimme journalisten of mensen van onderzoekscollectief Bellingcat nog met extra bewijzen gaan komen."
Ook Jeanne Hornikx ziet nog een lichtpuntje: "Het onderzoeksteam komt steeds dichter bij Poetin. Wij wisten het eigenlijk al, maar het wordt nu meer en meer bevestigd."
Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 50 Brabanders. Het vliegtuig werd bijna negen negen jaar geleden boven Oost-Oekraïne neergehaald met een buk-raket.
In november vorig jaar werden drie mannen tot levenslange celstraffen veroordeeld. Volgens de rechtbank zijn zij schuldig aan de dood van de 298 inzittenden van het vliegtuig.
LEES OOK: Poetin mogelijk betrokken bij neerhalen MH17, maar kan niet worden vervolgd