Marechaussee discrimineert aan grens, hof geeft Eindhovenaar Mpanzu gelijk

14 februari 2023 om 10:53 • Aangepast 24 februari 2023 om 02:03
nl
De Koninklijke Marechaussee discrimineert mensen met een donkere huidskleur bij toegangscontroles aan de grens. Zij worden uit de rij gepikt, waar dat bij anderen niet gebeurt. Dat zei het gerechtshof in Den Haag dinsdag. Het hof verbiedt de marechaussee om huidskleur mee te laten wegen. De zaak werd onder anderen aangespannen door voormalig Eindhovens gemeenteraadslid Mpanzu Bamenga.
Profielfoto van Sven de LaetProfielfoto van ANP
Geschreven door

In 2021 kreeg de marechaussee nog gelijk van de rechtbank. Die bepaalde toen dat marechaussees huidskleur wél mogen meewegen bij de beslissing om iemand uit de rij te halen en te controleren. In hoger beroep oordeelt het gerechtshof nu dus anders.

De marechaussee controleert onder meer op vliegvelden en in treinen of mensen het recht hebben in Nederland te zijn. Enkele burgers en maatschappelijke organisaties, waaronder Amnesty International, zeggen dat mensen met een donkere huidskleur eerder uit de rij worden gepikt dan anderen. Dit is volgens de eisers discriminatie en daarom vroegen ze de rechter om een verbod.

'Pure discriminatie'
Een van de eisers was dus Mpanzu Bamenga, die een aantal jaar in de Eindhovense gemeenteraad zat. In april 2018 bezocht Bamenga Italië, om daar te spreken over mensenrechten. Toen hij weer op Eindhoven Airport landde, stapte hij nietsvermoedend uit het vliegtuig waarna hij door de Koninklijke Marechaussee uit de rij werd gehaald.

Volgens Bamenga werden alleen donkere mensen eruit gepikt en mochten anderen doorlopen. “Pure discriminatie, vernederend en pijnlijk. Ik werd als potentieel crimineel beschouwd vanwege mijn huidskleur.” Het was voor hem de reden om naar de rechter te stappen.

Tranen
Na de uitspraak van het gerechtshof dinsdagochtend, reageerden de eisers en hun medestanders geëmotioneerd. Een man kwam naar voren en zei tegen de rechters: "U hebt geschiedenis geschreven." Anderen zaten met hun handen voor de mond en met tranen in hun ogen te luisteren.

"Het is geweldig voor mezelf, voor mijn toekomstige kinderen en voor alle mensen die zich inzetten tegen racisme en etnisch profileren en voor gelijke behandeling in Nederland", zei Bamenga zelf.

De marechaussee gaat de uitspraak bestuderen, laat een woordvoerder weten. "En we gaan kijken welke consequenties dit heeft voor ons werk, nu in en de toekomst."

Foto: ANP
Foto: ANP

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!