Hoofdopleider GGzE mag na onderzoek weer werken bij Maastricht University

14 februari 2023 om 17:16 • Aangepast 24 februari 2023 om 02:03
nl
Hoogleraar Machteld Marcelis mag haar werk aan de Universiteit Maastricht voortzetten. Er liepen onderzoeken naar haar na meldingen over sociale onveiligheid. Het onderzoek op de universiteit pleit haar nu vrij. Ook bij de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven (GGzE) kwam ze in opspraak. Ze was daar hoofdopleider van de opleiding psychiatrie en legde haar werk neer, in afwachting van het onderzoek daar. Daar werd besloten haar licentie als hoofdopleider in te trekken.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Marcelis kwam vorig jaar onder vuur te liggen na klachten die bij zowel de GGzE als de Maastricht University werden ingediend. Bij de GGzE was ze hoofdopleider van de opleiding psychiatrie. Meerdere (oud-) artsen in opleiding tot psychiater hadden zich beklaagd over de samenwerking met haar.

Ze legde haar werk als hoofdopleider neer vanwege het lopende onderzoek en zou zeker niet voor 1 maart terugkomen. Haar licentie als hoofdopleider is nu ingetrokken. Het is echter nog niet duidelijk wat er na 1 maart gebeurt. "We zijn met haar in gesprek. Verder is er nog weinig over te zeggen", laat een woordvoerder van de GGzE weten.

Sociale onveiligheid
Ook bij Maastricht University kwamen in de zomer van vorig jaar meerdere klachten over haar binnen. Er zou mogelijk sprake zijn van sociale onveiligheid. Marcelis is daar hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie. De universiteit startte afgelopen zomer een onderzoek. In de tussentijd mocht de hoogleraar haar wetenschappelijke werk voortzetten.

Communicatie
Onderzoekers spraken met verschillende betrokkenen op de universiteit, zoals de promovendi die Marcelis begeleidde en andere wetenschappers die met haar hebben samengewerkt. De meldingen over Marcelis gingen vooral over 'uiteenlopende verwachtingen'. "Dan moet je denken aan promovendi die stuk voor stuk verschillende verwachtingen over de begeleiding koesteren", aldus collegevoorzitter Rianne Letschert. "Het draait in dit geval allemaal om communicatie."

Van sociale onveiligheid is geen sprake, concluderen de onderzoekers nu. Wel zitten alle artsen in opleiding en andere promovendi in een afhankelijke positie. Maar binnen de universiteit wordt genoeg gedaan om te voorkomen dat daarvan misbruik wordt gemaakt.

LEES OOK:

Hoofdopleider psychiaters bij GGzE ook onder vuur bij Maastricht University

Psychiatrie-opleiding GGzE in Eindhoven mag tóch door, wel onder toezicht

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!