Vooral mannen melden zich aan als stamceldonor na oproep Thijs Slegers
"De afstotingsziekte die me al maanden dwarszit, is geen halt toe te roepen", liet Slegers twee weken geleden weten. "Na een eerder geslaagde stamceltransplantatie zullen de naweeën me uiteindelijk fataal worden. De artsen kunnen niets meer voor me doen."
"Ik ben niet meer te helpen, maar anderen wel!"
Daarop riep hij zijn volgers op zich in te schrijven als stamceldonor. "Als jullie me echt blij willen maken, schrijf je via Matchis in. Ik ben niet meer te helpen, maar anderen wel!"
Die oproep bleek bepaald niet aan dovemansoren gericht. Duizenden mensen gingen erop in en dit aantal groeit nog altijd. Stichting Matchis heeft in totaal al ruim 11.000 nieuwe aanmeldingen binnen gekregen, daarvan kwam het leeuwendeel dus na de oproep van Thijs Slegers. Nooit meldden zoveel mensen zich in het begin van het jaar aan, laat de stichting weten.
"Je bent pas definitief als donor geregistreerd als je je setje wattenstaafjes terugstuurt."
De meeste nieuwe inschrijvingen komen van mannen: zeventig procent, volgens Matchis. Dat is goed nieuws voor de stichting, omdat er een tekort aan mannelijke stamceldonoren is. In het totale Nederlandse stamceldonorenbestand is zeventig procent vrouw.
Matchis begint komende week een advertentiecampagne die inspeelt op de recente aandacht. De stichting wil deze aandacht behouden, maar mensen ook attenderen op het daadwerkelijk terugsturen van de wattenstaafjes. "Je bent pas definitief als donor geregistreerd als je je setje met wattenstaafjes terugstuurt", benadrukt campagneleider Bert Elbertse. Met de wattenstaafjes moeten mensen wat slijm afnemen en opsturen, zodat kan worden onderzocht of iemand geschikt is als donor.
LEES OOK:
Emotionele Thijs Slegers trots op tienduizend nieuwe donoren: 'Wonderlijk'
Nieuwe stamceldonoren stromen binnen: dit staat je te wachten
Ernstig zieke PSV-woordvoerder Thijs Slegers wordt niet meer beter