Taxichauffeurs in Breda zijn bang voor 'nieuwe puinhoop'

20 februari 2023 om 20:37 • Aangepast 1 maart 2023 om 02:04
nl
Tientallen taxichauffeurs in Breda zijn boos op de gemeente, omdat concurrenten uit andere steden tijdens carnaval ritten verzorgen in Breda. De Bredase chauffeurs vinden dat de gemeente onvoldoende handhaaft. Een groep van de taxichauffeurs had maandag een gesprek met de gemeente over de situatie. "We voelen ons bedonderd."
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De geschiedenis herhaalt zich voor de taxibranche in de Baroniestad. Ook in 2022 wemelde het tijdens carnaval van de illegale taxi’s en van taxi’s die normaal gesproken niet in Breda actief zijn. Dat is tegen het zere been van de plaatselijke chauffeurs, die zich naar eigen zeggen netjes aan de regels houden. Dogan Sari, één van hen: “En dan wordt toch nog van een aantal van mijn collega’s het keurmerk afgenomen. Ondertussen treedt de gemeente Breda niet op. Waarom wordt er niet gecontroleerd net zoals in Den Bosch, Roosendaal en Tilburg?”

'Gastvrije stad'
Een woordvoerster van de gemeente ontkent dat handhavers niets doen. “Er zijn vier officiële standplaatsen voor taxichauffeurs met een keurmerk in de stad. Hierop houden we toezicht. We vinden het belangrijk dat er met een keurmerk wordt gereden. Ook de veiligheid wordt in de gaten gehouden. Behoudens deze plekken is het aan reizigers zelf door wie ze vervoerd willen worden en zijn chauffeurs buiten Breda vrij om zich hier te melden. We willen een gastvrije stad zijn. De keus is dus aan de klant. Ik weet niet of onze houding ten koste gaat van een groep taxichauffeurs in onze stad.”

Sari hoeft daar niet over na te denken: “Dit is broodroof, we voelen ons gewoon in de steek gelaten. Dit is toch niet uit te leggen? De gemeente wil bovendien niet met ons praten." Later op de avond vond er toch een gesprek plaats, maar Francien Aerts kijkt er met gemengde gevoelens op terug. De Bredase runt Taxi Sientje en zit in een platform dat overleg voert met de gemeente.

'Verkeerde manier'
"De gemeente heeft ons verteld dat er zondagavond bijna zestig bekeuringen zijn uitgedeeld aan taxichauffeurs, onder meer omdat ze zonder een bepaald vignet reden", vertelt Francien. "Maar ik verwacht dat het op de laatste dag van carnaval weer een puinhoop gaat worden als niet nog strenger wordt opgetreden tegen bestuurders uit Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Intussen worden wel bonnen uitgeschreven voor kleine overtredingen. Dit is de verkeerde manier. Het is niet voor niets dat heel veel collega's deze avond al vroeg naar huis zijn gegaan."

De Bredase meldde verder dat vergeefs is geprobeerd de keurmerken die zondagavond waren afgepakt, terug te krijgen. Volgens BN De Stem waren die keurmerken ingenomen nadat er scheldpartijen en opstootjes waren uitgebroken.

LEES OOK:

Illegale taxichauffeurs aangepakt en 10 bestuurders onder invloed bekeurd

Boze taxichauffeurs zien overlast op standplaats weer keihard toenemen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.