Video

Efteling toont haar schatten in het museum en dit kun je verwachten

22 februari 2023 om 18:00 • Aangepast 4 maart 2023 om 02:00
nl
De Efteling is na zeventig jaar bijna een kunstwerk op zichzelf. Je zou het willen oppakken en in een museum neer willen zetten. Dat gaat natuurlijk niet, maar binnenkort zijn er wel honderden Eftelingvoorwerpen te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. “Het is de eerste keer dat je originele Eftelingspullen buiten het park kunt zien”, zegt Eftelingontwerper Sander de Bruijn.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Van Hollebolle Gijs en Pardoes tot de Sprookjesboom en Langnek. Het museum wil met honderden verschillende voorwerpen laten zien hoe een klein sprookjesbos in 70 jaar uitgroeide tot een van de bekendste en meest magische attractieparken. Zomaar een aantal voorwerpen die je daar straks kunt zien.

Het openingsaffiche van het Sprookjesbos gemaakt door Anton Pieck (foto: Efteling).
Het openingsaffiche van het Sprookjesbos gemaakt door Anton Pieck (foto: Efteling).

Het openingsaffiche
Het begon allemaal met de tekeningen van de bedenker van het Sprookjesbos Anton Pieck en uitvinder Peter Reijnders. “In het museum hangt straks een schets die Pieck heeft gemaakt voor het openingsaffiche van het Sprookjesbos in 1952”, zegt Joris Westerink van het museum.

“Maar wat veel mensen niet weten is dat het park eigenlijk nog ouder is. De Efteling begon ooit als wandel- en sportpark, waar bezoekers konden ontspannen.”

De muzikale paddenstoel
Om het verhaal over de geschiedenis van de Efteling te vertellen, was conservator Westerink op zoek naar voorwerpen die dat het beste illustreren.

“Hier is er eentje”, zegt Westerink als hij naar de iconische muzikale paddenstoel wijst. “Ik vroeg naar de allereerste originele paddenstoel uit de jaren ’50. Toen keken ze me een beetje vreemd aan, want die zijn er echt niet meer."

“Die konden helaas niet bewaard blijven, omdat ze nodig aan vervanging toe waren. Daar moest ik er aan het begin van mijn zoektocht naar bijzondere spullen een beetje aan wennen. Dat de eerste originele voorwerpen er vaak niet meer zijn.”

Een van de weinige originele eerste voorwerpen is de spiegel van Sneeuwwitje (foto: Megan Hanegraaf).
Een van de weinige originele eerste voorwerpen is de spiegel van Sneeuwwitje (foto: Megan Hanegraaf).

De eerste spiegel van Sneeuwwitje
Wat nog wel in origineel is, is de spiegel van Sneeuwwitje. “Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste in het land”, hoor je in een muisstille museumzaal. “Gaaf hé, die stem. En dat ‘ie het nog doet. Vooral omdat er veel techniek achter zit”, reageert Westerink.

“Deze spiegel hing vanaf de jaren ’60 in het Sprookjesbos. Dat hij nog zo goed bewaard is gebleven, is heel tof. Dit hoort zeker in een museum thuis.”

Hollebolle Gijs wordt in een vrachtwagen geladen (foto: Megan Hanegraaf).
Hollebolle Gijs wordt in een vrachtwagen geladen (foto: Megan Hanegraaf).

Hollebolle Gijs
Ook een bekend Eftelingfiguur als Hollebolle Gijs kan niet ontbreken. “Hij heeft al zoveel papier en afval gegeten in de Efteling. Zonder hem is de tentoonstelling echt niet compleet”, zegt ontwerper De Bruijn als Holle Bolle Gijs in de vrachtwagen wordt gezet.

“Dit ontwerp is niet alleen humoristische en aantrekkelijk, maar we doen ook iets goeds met Hollebolle Gijs. Hij is onze duurzame vriend, want door hem houden we het park voor alle bezoekers schoon.”

Een maquette van de Sprookjesboom die nog nooit eerder is getoond (foto: Megan Hanegraaf).
Een maquette van de Sprookjesboom die nog nooit eerder is getoond (foto: Megan Hanegraaf).

Sprookjesboom in het klein
Het museum toont ook spullen die niet-Eftelingogen anders nooit zouden zien. Zoals een maquette van De Sprookjesboom, die jaren later in het Sprookjesbos is geplaatst.

“Dit is ons werkmateriaal, dus dat is nooit eerder getoond. Voor bezoekers is zo’n kijkje achter de schermen wel bijzonder. Je ziet hoe wij belevingen en magie maken”, zegt De Bruijn.

Al die voorwerpen vertellen samen het verhaal van de Efteling. “Aan het eind van de tentoonstelling weet je wat de Efteling zo bijzonder en magisch maakt", zegt de Eftelingontwerper. “Je begrijpt dan waarom al zeventig jaar zoveel bezoekers naar het pretpark in Kaatsheuvel komen."

Het geheim
En dan, in de laatste zaal, komt de magie terug. “We nemen de bezoekers weer mee naar de betoverende wereld van de Efteling.”, zegt Westerink. "Hoe, dat houden we nog even geheim. Zoiets magisch moet je zelf ervaren."

De tentoonstelling is te zien van 4 maart tot en met 21 mei.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!