De Zes van Breda willen met nieuw onderzoek alsnog hun onschuld bewijzen
De zaak draait om de roofmoord op de 56-jarige Tim Mui Cheung, ook bekend als 'Oma Mok', op 4 juli 1993. Het slachtoffer werd gewurgd in de keuken van Chinees restaurant Peacock in Breda-Zuid. Haar zoon was de eigenaar van het restaurant in de Jorisstraat. Motief was mogelijk geld, want de gokkast van het restaurant was opengebroken en de geldlade lag op de grond.
De Zes van Breda, drie mannen en drie vrouwen, werden in 1994 en 1995 door rechtbank en hof veroordeeld. Het belangrijkste bewijs kwam van bekentenissen van de drie vrouwen. De mannen kregen uiteindelijk ieder tien jaar, de vrouwen twee jaar cel.
Twijfels
De zaak bleef de aandacht houden. Kritiek kwam van onder andere studenten uit het Project Gerede Twijfel en van een speciale commissie die oude strafzaken onderzocht. Ze noemden de belastende verklaringen van de vrouwen onbetrouwbaar en tegenstrijdig.
Daarna doken getuigenverklaringen op van mensen die rond het tijdstip van de moord in een bushokje hadden gezeten en niks bijzonders hadden gezien. Hun verklaringen konden mogelijk ander licht op de zaak wierpen. Er volgde een nieuw proces bij een ander gerechtshof, in Den Haag in 2015. Maar ook dat hof veroordeelde alle verdachten.
Ze hebben hun straf intussen uitgezeten. De mannen hebben altijd volgehouden onschuldig te zijn.
Nieuwe onderzoeksmogelijkheden
De advocaten van de drie mannelijke veroordeelden lieten het er niet bij zitten. Vorig jaar hebben ze verzoeken tot nader onderzoek ingediend bij het OM. Advocaten Knoops en Knoops-Hamburger denken dat het nu definitief mogelijk is om de onschuld van de verdachten te bewijzen.
Ze willen dat een paar sporen die de politie vond op de ' plaats delict', opnieuw tegen het licht worden gehouden met nieuwe en gevoeliger technieken.
Bloed
Het gaat om sporen van onbekende mensen: een bloeddruppel en een bloedveeg op de kleding van het slachtoffer. Bovendien zaten er haren van een onbekend persoon op de kleding van het slachtoffer en waren er schoenzoolafdrukken van een onbekende. Geen enkel spoor leidde naar de veroordeelde verdachten.
De advocaten baseren zich op een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uit 2021. Daarin worden nieuwe onderzoekstechnieken beschreven. Daarmee zouden misschien nieuwe DNA-profielen uit sporen gevonden kunnen worden. Of er kan een antwoord komen op de vraag van wie het gevonden DNA-materiaal is, zo betoogde de advocaat-generaal (OM) bij de Hoge Raad.
Dwaling
Het opvallende is dat ook het OM al jaren volhoudt dat er mogelijk sprake is van een gerechtelijke dwaling. Het OM wees er op dat belastende verklaringen van de vrouwen rammelen en later zijn ingetrokken. Ander bewijs is er gewoonweg niet.
Het nader onderzoek start in maart . Het is niet bekend hoe lang het zal duren. Daarna pas volgt een beslissing of er een zogenoemde herziening komt, een nieuw proces, waarop de verdachten zo hopen.
LEES OOK:
Geen nieuw proces over gewelddadige dood Oma Mok
Nog steeds twijfels over schuld Zes van Breda aan dood Oma Mok: 'Zaak weer overdoen'
Jane van H. in herzieningsproces moord Oma Mok: Ik voel me nog steeds schuldig over valse verklaring
Zes van Breda gaan in cassatie na nieuwe veroordeling voor roofmoord op ‘Oma Mok’
'Ramkoers justitie' in Bredase moordzaak Oma Mok tegen Zes van Breda