Vergunningsstop maakt niemand echt blij: 'Ook verduurzamen staat nu stil'
Volgens de belangenbehartiger werkt de maatregel van de provincie averechts, omdat veel bedrijven nu juist aan het verduurzamen zijn. "Je zet hiermee ook activiteiten stop die in de toekomst juist leiden tot een daling van de stikstof."
Het probleem moet volgens Van Schagen niet daar, maar bij de bron worden aangepakt. “Inmiddels weten we wie de piekbelasters zijn, dus waar de meeste winst te halen is.”
Bovendien daalt de stikstof uit het buitenland volgens Van Schagen ook in Brabant neer en zou het effect van de maatregelen daardoor nauwelijks meetbaar zijn. “We leggen onze eigen economie plat, maar vergeten dat de landen om ons heen dat niet doen.”
"Trek de slapende, ongebruikte vergunning in zodat er ruimte ontstaat."
Natuurorganisaties in Brabant zagen de ingrijpende maatregel al aankomen, maar ook daar is geen jubelstemming. “Ik baal van alle stilvallende vergunningen, want dit is voor niemand goed”, zegt Brabants Landschap-directeur Joris Hogenboom.
Directeur Femke Dingemans van de Brabantse Milieufederatie vult aan: “De provincie is heel lang doorgegaan met het verlenen van vergunningen terwijl het juridisch onverantwoord was. Dat kan nu niet meer, dus ik ben wel hoopvol dat er nu iets verandert."
Zij denkt dat de oplossing ligt in het intrekken van ‘slapende' vergunningen. Dat zijn vergunningen die zijn overgekocht en gebruikt kunnen worden door bedrijven die in de toekomst willen uitbreiden. “Trek die ongebruikte vergunningen in zodat er weer ruimte ontstaat. Geef prioriteit aan projecten die een positieve bijdrage leveren. Zoals windparken, zonneweides en woningbouwprojecten.”
LEES OOK: Stop op vergunningen nu natuur in Brabant nog verder is verslechterd