Wethouder in Geldrop-Mierlo stopt: 'Druk wordt steeds groter'

4 maart 2023 om 12:28 • Aangepast 14 maart 2023 om 02:03
nl
Jarenlang was hij met veel plezier wethouder in Geldrop-Mierlo. Maar na negen jaar legt Marc Jeucken er het bijltje bij neer. De laatste tijd voelt hij zich niet meer gelukkig in de spagaat tussen wensen vanuit de gemeenteraad en wat hij kan doen. "Het continue gevoel niet geheel aan de verwachtingen te kunnen voldoen, breekt me op”, schrijft hij in zijn ontslagbrief. Wat is er precies aan de hand?
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Dat wil CDA’er Jeucken telefonisch best toelichten, vlak voordat hij een rondje gaat fietsen.

Sinds 2014 is Jeucken wethouder in de gemeente waar hij is geboren en getogen. De laatste jaren met de portefeuille ruimtelijke ordening en wonen. Het zijn thema’s die net als in de rest van Nederland ook in Geldrop leven.

(Nieuwe) inwoners schreeuwen immers om huizen om in te kunnen wonen. En de raad doet daar zo mogelijk nog een schepje bovenop.

"Het grijpt me steeds meer aan en ik krijg daar fysiek last van."

“Ik ervaar continue druk vanuit de gemeenteraad. Het grijpt me steeds meer aan en ik krijg daar fysiek last van. Dat is de reden dat ik zeg: ik ga hier niet meer mee door”, zegt Jeucken.

Een van de grote dossiers waar Jeucken zich mee bezighoudt is de bouw van 800 woningen in en vlakbij het centrum van Geldrop. De gemeente vroeg én kreeg hiervoor een subsidie van 8 miljoen euro van het Rijk.

“Zonder overheidssteun is het bouwen van zoveel woningen, en dan ook nog voor de helft betaalbare, niet mogelijk. Ja, ik ben dus heel blij”, zei hij hier eerder over tegen het Eindhovens Dagblad.

"Hoe kun je het dan wel nog goed doen als wethouder?”

Die blijheid is in de loop van de tijd omgeslagen in frustratie. “Wat we doen, dat we aan de weg aan het timmeren zijn, wordt nauwelijks erkend in de gemeenteraad. Continu is de raad heel kritisch. Dan denk ik bij mezelf: we zijn heel vooruitstrevend geweest om die middelen te krijgen. En dan krijg je constant kritiek. Hoe kun je het dan wel nog goed doen als wethouder?”

Vanuit de oppositiepartijen kwam onder meer commentaar dat van de 800 woningen er heel weinig sociale huurwoningen tussen zitten.

Maar er zijn volgens Jeucken meer voorbeelden. “Het is niet één specifieke zaak. Het is een opeenstapeling van… En bij mij is de maat nu vol. Het raakt me als persoon heel erg.”

“Ik hoop de komende tijd mijn batterij op te kunnen laden."

In het algemeen wil Jeucken ook nog wel iets kwijt over de toegenomen druk op publieke figuren, zoals bestuurders.

“Tussen 2018 en 2022 is meer dan de helft van de wethouders in Nederland tijdens de vorige raadsperiode afgetreden. De druk vanuit de maatschappij wordt steeds groter. De eerste jaren ervaar je die druk misschien wel, maar heb je wat meer absorptievermogen. Maar op een gegeven moment is de rek er wel uit.”

Wat Jeucken nu gaat doen? “Ik hoop de komende tijd mijn batterij op te kunnen laden. Ik wil de balans weer terugkrijgen, voordat er niets meer van over is.”

Op 3 april is de laatste raadsvergadering waar Jeucken als wethouder bij is. Burgemeester Jos van Bree: “Met hem vertrekt een fijne collega die altijd de samenwerking zocht. Het college respecteert natuurlijk de keuze van Marc Jeucken; gezondheid gaat voor alles.” Maar betreurt tegelijkertijd zijn vertrek. “Marc heeft veel werk verzet de afgelopen negen jaar en heeft veel betekend voor Geldrop-Mierlo.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!