Marysia is gek op haar Japanse eekhoorns, daarom vecht ze het verbod aan
Denk aan de serval, een katachtig roofdier uit Afrika dat wel een meter lang kan worden. Ook leuk: de suikereekhoorn, een buideldier uit Australië dat zweefvluchten kan maken. Of de degoe, een knaagdier uit Chili dat familie is van de cavia.
De overheid wil voorkomen dat dieren ziekten overbrengen en het dierenwelzijn verbeteren. Daarom mogen mensen straks alleen nog maar dieren houden die op de huis- en hobbydierenlijst staan. Kamelen, lama’s en waterbuffels mogen nog wel, maar de handel in servals, suikereekhoorns, egels en stokstaartjes wordt verboden. Ook een hertenkampje mag niet meer.
"Eekhoorns hebben een speciaal plekje in mijn hart."
De Stichting Platform Verantwoord Huisdierenbezit legt zich er niet bij neer en stapt naar de rechter. Marysia Zolik uit Lith is voorzitter van de stichting en heeft thuis een volière met Japanse eekhoorns.
"Eekhoorns hebben een speciaal plekje in mijn hart. Ik kom uit Polen, ik ging te voet naar school en dan kwam ik door een bos. Daar zag ik eekhoorns. Ze gaven mij een prachtig gevoel, sprookjesachtig. Nu ik ze zelf heb, heb ik dat gevoel terug. Ik vind ze zo inspirerend. Ze zijn altijd bezig en in beweging, altijd druk. Net als ik."
Marysia mag de Japanse eekhoorns houden totdat ze doodgaan. Maar ze mogen zich niet voortplanten als het aan het kabinet ligt.
De stichting vecht de strengere regels aan: “We richten ons eerst op de hertenkampen en daarna starten we een procedure voor de eekhoorns. Uiteindelijk gaan we er voor dat je alle dieren weer legaal kunt houden maar dan wel volgens voorschriften."
Exotische huisdieren verbieden heeft volgens Marysia geen zin, mensen gaan ze dan stiekem houden. "In België en Frankrijk is het houden van eekhoorns verboden maar juist uit die landen is er heel veel interesse. Je kunt daarom beter kijken hoe je de dieren verantwoord kunt houden. Daarom willen wij met een gids komen waarin staat hoe je deze dieren verantwoord en veilig kunt houden.”
Evelyne Beek uit Fijnaart heeft een serval en fokt Savannahs, een kruising tussen een serval en een huiskat. “Ik zou pleiten voor een vergunning, zodat fokkers en liefhebbers die er verstand van hebben een serval kunnen houden. Nu zie je dat mensen een serval kopen omdat ze er aandacht mee krijgen, maar er komt heel wat kijken om goed voor deze prachtige dieren te zorgen.”
Evelyne legt uit waarom ze zo gek is op de serval. "Ze zien er prachtig uit en ze spelen gewoon graag met je. Ze zijn heel aanhankelijk en slim. Ze kunnen zo je deur openen. Ze kunnen apporteren, het is echt heel bijzonder."
"Servals zijn jachtdieren en kunnen kleine kinderen als prooi zien."
Beroemdheden als Justin Bieber en Memphis Depay wakkeren ondertussen de belangstelling bij het publiek aan. Stichting AAP is daar niet gelukkig mee. Peter de Haan: “Servals zien er schattig uit als ze klein zijn. Maar niet iedereen heeft de kennis om goed voor dit roofdier te zorgen. Het zijn jachtdieren en kunnen kleine kinderen als prooi zien. Het afgelopen jaar hebben we 40 opvangverzoeken voor servals gehad, omdat het thuis echt niet meer ging.”