Video

Hoe de wooncrisis opgelost moet worden volgens deze politici

10 maart 2023 om 12:00 • Aangepast 18 maart 2023 om 02:00
nl
We hebben te maken met een wooncrisis. Jongeren die uit huis willen, kunnen nergens terecht. Ouderen blijven in hun gezinswoning omdat ze niet kunnen doorstromen naar een geschikt appartement. En dan is er nog de huisvesting van arbeidsmigranten. Het zijn problemen waar de politiek een oplossing voor moet vinden.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Lijsttrekkers Nico Heijmans (SP), Erik Ronnes (CDA), Anne Schipper (ChristenUnie-SGP), Eric de Bie (BVNL) en Henriëtte van Hedel (Alliantie) beantwoordden de vragen van Brabanders over het onderwerp wonen tijdens het Kiezersdebat van Brabant in de 013 in Tilburg.

Leo Bisschops is voorzitter van ouderenorganisatie KBO-Brabant. Hij vreest dat, als er niets gebeurt, er een zorginfarct ontstaat als senioren langer thuis moeten wonen terwijl daar niet de zorg is die ze nodig hebben. Hoe moeten ouderen straks wonen?

Nico Heijmans van de SP beantwoordt zijn vraag:

Arbeidsmigranten huisvesten
Roy van Gorkom, gemeenteraadslid voor de lokale partij Lijst Riel-Goirle vertelt over de discussie die speelt in Riel over de grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten. Die discussie gaat niet zozeer over ‘voor’ of ‘tegen’, maar over de druk op de maatschappij. Hij wil weten wat een acceptabele hoeveelheid arbeidsmigranten is ten opzichte van het aantal inwoners van een dorp of kern.

Erik Ronnes (CDA): “Er moet balans zijn, net als bij azc's. Aan de voorkant moet overleg zijn, we moeten weten wat een dorp aankan.” Hij is ook voor een selectiever migratiebeleid. “We moeten niet iedereen al bij de poort gaan tegenhouden, maar er moeten wel grenzen zijn.”

Uit het publiek komt ook de vraag waar de problematiek rond de huisvesting van arbeidsmigranten precies vandaan komt. “Gemeenten en bedrijven wijzen naar elkaar. De media wijzen naar de consument. Maar zijn het niet juist de bedrijven die het verdienmodel van ‘vandaag besteld, morgen in huis’ bedacht hebben?”

Volgens Eric de Bie (BVNL) ligt dit probleem inderdaad bij de maatschappij. “Het zou geen verdienmodel heten, als er niets aan verdiend kon worden. Als de maatschappij er niet meer naar vraagt, verdwijnt het vanzelf.” Hij erkent wel dat de woningmarkt mede door arbeidsmigratie onder druk staat. De Bie wil regels loslaten om het woningtekort op te lossen, want volgens hem zijn die juist de oorzaak van deze crisis.

Woningen voor jongeren en scheefwonen
Summa-student Estelle Lanen wil weten wat er gaat gebeuren om ervoor te zorgen dat er genoeg woningen beschikbaar zijn voor haar generatie.

Henriëtte van Hedel (Alliantie) noemt migratie als oorzaak van het probleem. “We kunnen al die mensen niet aan, want naast een huis hebben ze ook van alles nodig qua voorzieningen.” Ook moeten scholen stoppen met het aantrekken van buitenlandse studenten, vindt ze. Daarnaast wil ze dat we het stikstofbeleid anders gaan voeren.

Jelle Moordgat, student aan de Start-up School in Eindhoven, vraagt zich af hoe het scheefwonen in sociale huurwoningen aangepakt moet worden.

Namens ChristenUnie-SGP vertelt Anne Schipper dat dit een reëel probleem is. “De staat van de totale woningmarkt is de oorzaak, want mensen gaan niet verhuizen als er geen aanbod is. En gaan de woningen die er zijn wel naar de juiste mensen?” Als het aan hem ligt begint het bij de doorstroom van ouderen, "want als zij doorstromen komt er beweging in de woningmarkt".

In de video's hieronder zie je welke antwoorden politici gaven over het thema wonen.

Gaan we rekening houden met hoeveel arbeidsmigranten de dorpen aankunnen?

Moeten we distributiecentra tegengaan?

Hoe zorgen we voor genoeg huizen voor jongeren?

Wat doen we tegen scheefwonen?

Een samenvatting van het Kiezersdebat van Brabant zie je zaterdag 11 maart op Omroep Brabant televisie. De samenvatting begint om 17.45 uur en wordt om 19.45, 21.45 en 23.45 uur herhaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.