Door de zomertijd helemaal de kluts kwijt: 'Maak het niet te groot'

25 maart 2023 om 09:17 • Aangepast 4 april 2023 om 02:01
nl
Als de klok wordt verzet is Sandra de Visser uit Eindhoven een week van de leg. Al van kinds af aan. Ze voelt zich moe, geprikkeld en is even helemaal de kluts kwijt. Zelfs bij een uurtje tijdverschil. Of dat echt kan? Jazeker. "Maar er is dan waarschijnlijk meer aan de hand."
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

"Het heeft er vooral mee te maken of je een ochtend- of een avondmens bent", legt somnoloog Ingrid Verbeek van het Centrum voor Slaapgeneeskunde KempenHaeghe uit. "Maar je moet het ook niet te groot maken."

Avondmensen, dat zijn er ongeveer twee op de tien, hebben vooral last van de ritmewissel. Zij worden over het algemeen later op de avond moe en gaan ook vaak later naar bed. Als je dan 's nachts de klok ook nog een uur vooruit zet, mis je sneller een uur slaap. Daar ligt het voornaamste probleem, volgens Verbeek. Een mens gaat lekkerder op het verlengen van de dag, dan op het inkorten van de dag. Dat is wat je ritme verstoort, niet zozeer de tijd.

"Als je echt een week van slag bent, is er waarschijnlijk meer aan de hand."

"Maar als je er echt een week door van slag bent, is er waarschijnlijk meer aan de hand", zegt Verbeek. Vaak zijn het de mensen die sowieso al slaapproblemen hebben. "Als ik cliënten heb met een verschoven slaapritme, moet ik er rond deze tijd op letten dat ze niet ontsporen. Op hen kan zo'n wissel veel invloed hebben."

Sandra de Visser (51) uit Eindhoven is zo'n plafondstaarder. "Ik kan het niet verklaren", vertelt ze. Ze voelt zich de week na het verzetten van de klok vermoeid, prikkelbaar en alsof ze de kluts even kwijt is. "Echt een dipgevoel", noemt ze het.

"Wij adviseren permanente wintertijd."

Daar heeft slaapdokter Verbeek wel een oplossing voor. Als het écht door de zomertijd komt, helpt het om voor de switch elke dag steeds een beetje eerder op te staan. "Maar dan moet je dus niet eerder naar bed. Anders lig je vervolgens toch maar wakker." Het idee erachter is dat je langzaam je ritme verschuift en 'slaapdruk' opbouwt. Oftewel: als je elke ochtend een beetje eerder opstaat, val je vanzelf ook eerder in slaap.

Daarbij: lekker naar buiten gaan. Hoe meer daglicht, hoe beter je lichaam zich aanpast aan de klok. En bewegen. Dat is ook altijd goed. "Maar idealiter stoppen we gewoon met die aanpassingen. Wij adviseren gewoon permanente wintertijd", vertelt Verbeek.

De zomertijd gaat in de nacht van zaterdag op zondag in. De klok wordt 's nachts om twee uur één uur vooruitgezet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!