Video

Ton gaat afgebrande wereldboom redden: 'Gezonde takken transplanteren'

28 maart 2023 om 20:00 • Aangepast 26 april 2023 om 01:17
nl
Boomspecialisten zetten alles op alles om de monumentale wereldboom in Eindhoven te redden. De boom van ongeveer 262 jaar oud werd vorig jaar zomer flink beschadigd door brand. Een deel van de zwartgeblakerde boom is nog in leven. Specialisten ‘transplanteren’ dinsdag gezonde delen naar de de stam en de wortels van de boom. “Dit is op deze manier bij zo’n oude boom nog niet eerder geprobeerd. Als we het niet proberen weten we zeker dat het niet lukt.”
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

“Het is een plataan en hij heeft de naam ‘Gevlekte zuiderling’. Hij is nu wel erg zwartgevlekt geworden,” zegt Ton Stokwielder van Stichting de Wereldboom. De plataan in het stukje natuur Het Wasven in Eindhoven is een van de negen wereldbomen in Nederland. “Dat betekent dat er een plek omheen is gecreëerd zodat de boom wel duizend jaar oud kan worden. Dat heeft 'm heel bijzonder gemaakt. Dat plan zetten we gewoon door.”

“Onder de boom lag een vlonder. Vaak waren er trouwpartijen. Op dit vlonder is een vuurtje gestookt. Het is in de fik gevlogen en daarna is er een zinderende hitte ontstaan.” Drie tieners werden voor de brand opgepakt. Om de boom te redden is een crowdfundingsactie opgezet en werd 11.000 euro opgehaald.

"De boom is heel sterk."

De zwartgeblakerde boom lijkt nu dood, maar dat is niet zo. Bij de stam van de boom zie je een groen blaadje en dat geeft Ton veel hoop. “De boom is heel sterk. Die wortels willen de boom zo graag in leven houden, dat ze dit uit de grond duwen. Zo van: ’Wij willen verder leven’. De boom was kerngezond tot de brand.”

Met een transplantatie een monumentale boom redden, dat gaat zo.

“Het is een heel bijzonder natuurverschijnsel. De voet is nog groen. De wortels hebben bij de brand niets geleden. Dan is er een stuk tussen van twaalf tot zestien meter dat harstikke dood is. Boven in de kroon zijn delen nog groen. In het jonge hout gaan er toch nog voedingsstoffen naar boven. Dat blijft doorgaan zolang de wortels energie hebben. Als er niets gebeurt, zal de boom bovenin afsterven.”

"De kans van slagen is 70 procent."

Daarom komen de specialisten in actie. Gezonde takken bovenin worden dinsdag afgezaagd. “Die gaan we onder aan de stamvoet en wortels enten. Daar moeten ze opnieuw verbinding maken. Het is een transplantatie. De bladeren die daar ontstaan gaan weer voor de wortels zorgen en andersom.”

Rondom de boom zijn al scheuten te zien: een stengel met daaraan bladeren, een soort babyboompje. “We gaan nu een handje helpen omdat er aan de noordkant weinig scheuten bij komen.”

Uiteindelijk moeten de scheuten een vlechtwerk rondom de stam maken zodat ze de oude stam gaan ondersteunen. Over dertig jaar gaat de stam namelijk rotten en dan moeten die scheuten de stam dragen.

Pas in de zomer wordt duidelijk of de reddingsoperatie een succes is. “De kans van slagen is 70 procent.”

(foto: Rogier van Son).
(foto: Rogier van Son).
Scheuten die op natuurlijke wijze zijn gegroeid aan de voet van de boom (foto: Rogier van Son).
Scheuten die op natuurlijke wijze zijn gegroeid aan de voet van de boom (foto: Rogier van Son).
Scheuten die geënt zijn door specialisten (foto: Rogier van Son).
Scheuten die geënt zijn door specialisten (foto: Rogier van Son).
Een met de hand aangebrachte scheut aan de voet van de verbrande boom (foto: Rogier van Son).
Een met de hand aangebrachte scheut aan de voet van de verbrande boom (foto: Rogier van Son).
Verse twijgen die op de wereldboom geënt worden (foto: Rogier van Son).
Verse twijgen die op de wereldboom geënt worden (foto: Rogier van Son).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!