Alle voetsporen van Vincent van Gogh staan nu in een atlas van Brabant
Veel plekken waren al bekend:
- Van Gogh is geboren en opgegroeid in Zundert.
- Hij zat op een kostschool in Zevenbergen.
- Hij ging naar de hbs in Tilburg.
- Als beginnend kunstenaar tekende hij volop in het dorp Etten.
- Daarna ontwikkelde hij zich verder in Nuenen.
In dat dorp schilderde hij onder andere de Collse watermolen, de aardappeleters, landschappen en verschillende kerkgebouwen.
Uit het onderzoek van de deskundigen kwamen ook negen nieuwe plekken in Brabant naar boven die belangrijk waren voor Van Gogh. Dan gaat het bijvoorbeeld om:
- Het trouwkerkje in Etten-Leur.
- Het huis van zijn tantes in Helvoirt.
- Kasteel Zwijnsbergen in Helvoirt.
Van Gogh was bevriend met de bewoners van dat kasteel: de protestante adellijke familie De Jonge.
In de Atlas Van Gogh Brabant staan nu 46 plekken in Brabant die zich Van Gogh Monument mogen noemen.
Maar Van Gogh hield als kind al van wandelen. Het Brabantse landschap was voor hem een blijvende bron van inspiratie. Zo staan ook de landgoederen De Moeren, Buisse Heide en Wallsteijn in de atlas.
Een onbekende plek is het oude witte huis van goudsmid Antoon Hermans aan de Keizersgracht in de binnenstad van Eindhoven. Op het eerste oog een onopvallend bedrijfspand.
Helewise Berger van het Noordbrabants Museum: "Niet veel mensen weten dat Van Gogh hier regelmatig kwam. Hermans was zelf ook een amateurkunstenaar en wilde zijn eetzaal versieren. Hij gaf Van Gogh de opdracht om ontwerpen te maken, die hij vervolgens zelf op de muren heeft aangebracht."
Van Gogh tekende er zelf ook. Vanuit het raam maakte hij een schets van de Sint Catharinakerk in de binnenstad. De goudsmid nam later ook schilderlessen van Van Gogh, in zijn atelier in Nuenen. de Eindhovenaar leende hem zelfs antieke spullen die hij later zou gebruiken voor een beroemd stilleven.
Er bestonden al talloze boeken over Van Gogh, maar nog geen atlas. Helewise Berger: "Nog nooit is in kaart gebracht waar nu nog is te zien waar Van Gogh in Brabant ooit was. We hebben die 46 plekken aangevuld met foto's, landkaarten en tekeningen. Zo krijg je echt een beeld van nu en toen. Ik ben echt trots op het resultaat."